Raamatuklubi Negatiiv – kaheksa ühe aastaga!

Käisime Eveliga 12. veebruaril 2021 Suures Munas vaatamas filmi Guernsey Kirjandus- ja Kartulikoorepiruka Selts. Imearmas film kummalisest kirjandusklubist, mis asutati II maailmasõja ajal Guernsey’i saarel. Kirjandusklubi nime all seetõttu, et raamatute arutamise kattevarju all käia koos, jagada nälja ajal toitu ning olla üksteisele toeks.

Tekkis äratundmine, et just selline klubi on meie elust puudu - käia hea toidu ja veini kattevarjus koos ning arutleda erinevatel teemadel, mida muidu lauale ei võetaks. Kui sama sõpruskond käib tihti koos, siis tulevad jutuks ikka ja jälle samad teemad – riigi julgeolek, haridus, autod, veidrad juhtumised, igapäevased tööasjad jm. Lõpuks on kõik tuttavlik. Teemad ei arene, vaid keerlevad omas mahlas.

Raamatuklubi "Negatiiv" asutati 5. märtsil 2021. Asutajaliikmeid oli viis. Juba teisel kohtumisel liitus kuues ja kolmandal seitsmes liige. Raamatuklubi nimel on mitu tähendust. Negatiiv kui tegelikele vastupidiste heledus või värvussuhetega kujutis ja viide asutamise hetkele, mil kogu ühiskond tahab olla negatiivne ehk viirusevaba. 

Raamatuklubil on kindel formaat. Kõigepealt tullakse kellegi poole kokku ning süüakse ja juuakse kultuurselt. Seejärel kehastub maja peremees/perenaine Järjehoidjaks (moderaator) ja juhib eelnevalt ettevalmistatud küsimustega arutelu. Kõik saavad sõna. Kirjanduslik keskustelu kestab keskmiselt 1,5 h. Kui kõik on põhjalikult läbi arutletud, nii et midagi enam ei kripelda, siis võib liikuda päevapoliitikale. Iga kohtumise lõpus valitakse välja järgmise kuu raamat. Žanr ei ole oluline. Samas luuletusi pole loetud. Raamatu valimine on põnev ja häälekas protsess. Poolt peab olema enamus liikmeid ja tegemist peab olema teosega, mida keegi pole lugenud või on nii ammu loetud, et enam ei mäleta. 

Raamatuklubi raamistik ja sellest kinni hoidmine loob uut teadmust, sallivust eriarvamuste osas ja tugevdab klubi liikmete omavahelisi sidemeid. Lisaks kinnistub loetu läbi reflekteerimise. See on mõnus tunne, kui saad midagi süvitsi läbi töötada.  

Tänaseks oleme koos käinud juba aasta. Plaan oli igakuiselt töötada läbi üks raamat, aga seoses viirusega, mis mõnda meist tabas ja suvega, on klubi lugenud kaheksa raamatut. Sõprade ring on kohtunud muidugi rohkem. Käisime isegi Barcelonas, et arutleda hispaania kirjanduse üle ja läbi sai viidud üks strateegiamängude õhtu.

I aasta lugemisvara:

Ray Bradbury „Fahrenheit 451“

Indrek Hargla „Apteeker Melchior“

Homeros „Odüsseia“

Kevin Brockmeier „Surnute lühiajalugu“

Vana Testament Koguja raamat

Norman Ohler „Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis“

Javier Cercas „Piiriseadused“

Leonid Kaganov „Sidrunkollane planeet“

 

II lugemisaasta algab Fjodor Dostojevski „Vennad Karamazovid“

Comments