Rõuge uus vereringe voolab läbi kogukondade

💛 Rõuge vallal on suur turismipotentsiaal.

💛 Samuti on vallas hulk maardlaid, mida soovitakse lähiajal kasutusele võtta.

💛 Kõige tähtsam on vallaelanike huvidega arvestada.

Rahvaarvult väikese, aga territooriumilt suure Rõuge valla sees on peidus veelgi suurem maailm. Siin on maailmatalente, põllumehi, digiajastu kaugtöötajaid, pärimusehoidjaid, innovatsioonivedureid, oskustöölisi, priitahtlikke, kogukonnahoidjaid. Meil on Baltikumi kõrgeim tipp, Eesti sügavaim järv, maailmatasemel suusarajad, suitsusaunakombestik, kupliline maastik, sügavad laaned, Haanimaa, Missomaa, Mehkamaa, seitsme järve maana tuntud Rõuge, Varstu oma Paganamaaga. Igal piirkonnal on oma identiteet ja nii see peabki jääma.

Praeguse Rõuge vallavalitsuse kõige suurem soov on olla oma inimeste jaoks olemas. Kõlab loosunglikult, ent nii see on. Oleme seadnud fookuse oma elanike heaolule ja vajadustele. Kui valla elanikud tunnevad, et neid kuulatakse, nende vajadustega arvestatakse ning vald toetab neid nende püüdlustes, siis on vundament kogukonna baasil toimuvaks arenguks laotud.

Tõsi, elanikkond väheneb ning varasemalt võetud investeerimiskohustused piiravad meie võimalusi kavandada uusi suuri ehitusobjekte või uusi kulukaid teenuseid. Siiski ei lase me ennast sellest piirata. Väheste ressursside tingimustes tulebki mõelda kastist välja, olla kohalike teenuste pakkumisel loomingulised, teha rohkem koostööd kogukonnaga ning pöörata tähelepanu betoonilt elanikele.

Rõuge uus vereringe

Kuidas olla kursis elanike murede, soovide ja ettepanekutega, kui territoorium ulatub Venemaa piirist Lätini? Oleme loomas lahendust, kus elanike vajadused ja soovid toob kohaliku omavalitsuseni kogukondade esindajate kogu, kuhu kuulub igast suuremast kogukonnast esindaja või mitu.

Kogukondade sisuline kaasamine läbi erinevate projektitegevuste ja kogukondade tegevuskavade koostamise saab olema järgmise nelja aasta fookus. Luua tuleb raamistik, mis võimaldab üles korjata kogukondade ideed ja vajadused ning toetab nende realiseerimist. Kogukondlikud tegevuskavad võiksid tulevikus olla sisendiks valla arengukavasse ja eelarvestrateegiasse.

Elu- ja külastuskeskonna arendamine

Teine oluline märksõna valla arendamisel on turism. Paljud omavalitsused Eestis peavad ilusat loodust üheks enda oluliseks ressursiks. Eesti ongi ilus. Ent Rõuge on oma mitmekesise maastikupildi, kultuuri- ja ajaloopärandi ning üle-eestiliselt tuntud vaatamisväärsustega erakordne.

Kui eelnevalt on Rõuge vallas investeeritud oluliselt turismitaristu arendamisse, siis nüüd on aeg investeerida turismiteenuste sisusse. See on taas tegevus, kus vald peab looma nutikalt võimalusi, ise näitama ka õige pisut eeskuju, ent kus tõelised pioneerid on valla turismiettevõtjad.

Näiteks on tänaseks asutatud SA Rõuge valla turism, mis hakkab majandama ja turundama valla turismiobjekte nagu Munamäge, Ööbikuoru kompleksi ja Rogosi mõisat. Lisaks aitab turismi sihtasutus turundada Haanja suusakeskuses pakutavat. Ent veelgi olulisem on sihtasutuse poolt toetada uute teenusepakkujate lisandumist ning teha turismiettevõtjatega koostööd külastuspakettide loomisel ja turundamisel. 

Loodus ja turism vs päris elu

Elanikele väärtusliku elukeskkonna ning turistidele imelise külastuskeskkonna säilitamisel oleme sattunud ka kitsikusse. Rõuge vallas asub 27 maardlat, millest 9 on aktiivses kasutuses. Viimasel ajal on kasvanud huvi geoloogiliste uuringute läbiviimiseks, et uurida võimalikke uusi kaevandusalasid ja võtta kasutusele varem suletud kaevandusi, kus mahud on jäänud välja võtmata.

Seadusandlusest tulenevalt annab vald arvamuse kaevandusloa osas Keskkonnaametile. Vallal ei ole kompetentsi, et kavandamise võimalikke mõjusid hinnata, ega vahendeid põhjalike uuringute tegemiseks, aga valla arvamus nii geoloogilise uuringuloa kui hilisema kaevandusloa taotluse kohta on Keskkonnaametile siduv. Kui vald ütleb elanike vastuseisust lähtudes “ei”, siis vaidlustab loa taotleja valla mittenõustumise kohtus. 

Vald on kummalises olukorras, kus ühel kaalukausil on elanike huvid, keskkonna säästmisele suunatud mõtteviis ja piirkonna loodusliku koosluse säilitamine ning teisel ettevõtluse toetamine ning ettevõtlusvabadusega arvestamine.

Unistuste poole

Rõuge valla arengut mõjutavad järgnevatel aastatel mitmed väljakutsed. Mida iganes üks omavalitsus ette võtab või otsustab, tehakse seda oma elanike heaks – see on iseenesestmõistetav. Kuid mitte ainult inimeste kaasamine väljakutsete kaardistamisse, ärakuulamine ja neile seejärel valmislahenduste serveerimine ei peaks olema valla roll, vaid kaasamine selle kõige laiemas mõistes. Tänapäeva inimene tahab vägagi oma elukeskkonna kujundamises kaasa rääkida, miks mitte lasta tal seda päriselt teha. Ideaalis ja suurema eesmärgina võiksid meie inimesi puudutavad otsused, teenused ja lahendused sündida koosloomes – elanike, ametnike ja ekspertide koostöös ideest kuni lõpplahenduseni. Selliselt kujuneb ühtne ja koostööle orienteeritud vald, mille igas piirkonnas pakutakse just seal kandis ootuspärast elu- ja ettevõtluskeskkonda. See ei sünni üleöö, isegi mitte kuude ja üksikute aastate jooksul, kuid oma suuri unistusi sõnastamata ei teaks me isegi seda, millises suunas oma esimesi samme teha.

Lõuna-Eesti Postimees 14.02.2022  https://lounapostimees.postimees.ee/7453200/britt-vahter-rouge-uus-vereringe-voolab-labi-kogukondade


Comments