Rõuge valla koolide heategevuslik kontsert, kogukonna ja ukrainlaste kohtumine Rogosis - 4.-10.04.22

 SELLESSE NÄDALASSE mahtus

- Kohtumine valla aukodanik Olaf Hermaniga
- Päästeameti lauaõppus
- Rõuge koolide heategevuslik kontsert
- Kogukondade arendamise töötuba Tartu Ülikoolis
- Kogukonna ja ukrainlaste kohtumisõhtu Rogosis 


Rõuge valla uued limonaadid

🌸 Esmaspäeval kohtusin Rõuge valla vastse aukodaniku Olaf Hermaniga, et anda üle sümboolne kingitus - aerofoto Viitina külast. Olaf Herman on aastaid investeerinud Viitina mõisakompleksi miljööväärtuslike hoonete korda tegemisse. Viitina on muutunud kauniks ja korrastatud külaks, kus turistidel on meeldiv olla ja kohalikel hea elada just tänu Olafi ja tema pere panusele.  


🌸 Teisipäeval käisin Rogosis vaatamas, kuidas sõjapõgenike elu-olu on korraldatud ja millist abi vallal on võimalik täiendavalt pakkuda. Nädala jooksul on kõigi peredega viidud läbi vestlused ja selgitatud abivajadus. 

🌸 Neljapäeval osalesin Päästeameti lauaõppusel, kus mängiti läbi valdade tegutsemine tormi korral. Rõuge valla kriisiks valmistumise tegevuskava on koostamisel, seega tuleb kriisivaldkonna mõtestamine igati kasuks. 


🌸 Neljapäeva õhtul toimus Rõuge valla koolide ühine kevadkontsert, millel oli heategevuslik eesmärk. Vanemad, lapsed, noortevolikogu ja vallavalitsus olid kontserdile saatnud head ja paremat ning soetada sai sümboolse pileti. Kontserdi heategevuslikuks tuluks Rõuge valda saabunud ukraina noorte toetuseks kujunes 1500€. Tähtsam kui raha oli noorte soov panustada ja aidata. Meil on väga andekad noored, aga selleks, et andekus avalduks ja saaks toetatud, tuleb seda märgata. Eriline tänu juhendajatele! Viie kooli koos tegutsemine annab lootust, et suudame valla sees konkureerimise asemel koostööd teha. Pole muud öelda, kui et seisev ovatsioon ja KORRATA, KORRATA! Suur tänu korraldajatele, esinejatele, sponsoritele, publikule ja koolijuhtidele. 

 

🌸 Reedel esinesin Tartu Ülikoolis kogukondade arendamise ja sotsiaalse heaolu magistrantidele. Tutvustasin Rõuge valla soovi arendada kogukondasid, et elu maal oleks jätkusuutlikum ja sotsiaalne võrgustik toetaks ning rikastaks igapäevaelu. Rühmatööks püstitasin ülesande pakkuda välja praktilisi algatusi, mis paneks kogukondades inimesi seesmiselt tööle, et elanikkond ennast nö ise aktiviseeriks. Aga mitte ühise vaenlase vastu, vaid positiivses võtmes. Magistrandid käisid välja kuhjaga huvitavaid mõtteid. Teen selle kohta eraldi postituse, sest hääd mõtted tuleb eraldi välja tuua, et kogukonnad ise või teised KOVid saaks neid kasutada. Ideid on kõigil, aga tegijaid on vähe 😊! Tahaks kohe mitu välja pakutud tegevust ellu viia, aga vaatame kõigepealt oma võimalustele otsa. 



🌸 Laupäeva õhtul toimus Ruusmäe kogukonna ja Rogosis majutuvate põgenike kohtumine. Oli südamlik õhtu, kus kohalikud inimesed pakkusid suhtlust ja moraalset toetust ning ukrainlased rääkisid oma lugusid. Õhtu lõppes ühise söömisega. Kohalikud olid toonud pirukaid ja leiba, külalised pakkusid ukraina toite. Ürituse lõppedes pöördus üks ukrainlane minu poole ja palus edastada tänusõnad kõigi ukrainlaste nimel kõigile meie elanikele sooja vastuvõtu ja võimaluse eest saada peavarju. Suur tänu, Sirje Pärnapuule, kes aitas kogukonna kokku kutsuda ja Astrid Orule, kes tutvustas kohalikku elu-olu ja aitas tõlkida. Suur tänu Viia Varula ja Maie Oppar, kes uuest nädalast hakkavad ukrainlastele eesti keelt õpetama. 


Comments