Arengukavade maraton, madal haridustase, valla laulu- ja tantsupidu - 16.-22.05.22

SELLESSE NÄDALASSE mahtus:

Osalemine Võrumaa energia ja kliimakava seminaril. Maakonna kliimakava, mis valmib selle aasta augustis, sisaldab maakonna ja Võrumaa kohalike omavalitsuste kavasid. Rõuge vald saab maakondlikust kavast sisendi, millega täiendatakse valla arengukava kliima- ja energiavaldkonna eesmärke ja tegevusi. Kuna Rõuge valla visioonis sisaldub mõte, et Rõuge vald on roheline, aga tegevused, kuidas see saavutatakse, pole täpsustatud, siis on maakonna kliimakava sisend väga oodatud. Kas uuring katab meie huvivaldkonnad või vajame EU kliimakokkuleppe ja rahastusmeetmete valguses eraldiseisvat kava, tuleb otsustada peale sisendi saamist.


Osalemine Võru maakonna arengustrateegia päeval. Üle Eesti on hetkel koostamisel üle 200 erineva strateegia. Miks just nüüd ja korraga? Kokku on sattunud mitu asja – kohalike omavalitsuste valimised ja EU uus programmperiood. KOV valimiste järgselt vaadatakse omavalitsuste eesmärgid ja tegevused põhjalikumalt üle kui korralise uuendamise protsessi jooksul, mis igaaastaselt toimub. EU uus programmperiood paneb kõiki avaliku sektori tegutsejaid oma plaane EU eesmärkidega kooskõlla viima. Strateegiaid koostavad nii maakonnad, omavalitsused, Leader grupid jm. Väikeses maakonnas nagu meie siin oleme, osalevad erinevates aruteludes enamasti samad inimesed - valdkondade eest vasutajad ja need, kes ennast ise aktiivselt kaasavad. Läbi samade inimeste tekib küll strateegiate sidusus, aga samas ei pruugi uusi vaatenurki ja ideid lisanduda. Lisaks on eestvedajatel tekkimas üleküllastatus strateegiate loomes osalemisest. 

Ehmatavad numbrid, mis maakonna strateegia arutelul silma jäid, olid hariduse valdkonnas. Meie maakonnas oli 20-64 vanuste hulgas 2019. aastal 3300 inimest, kellel pole keskharidust. Jahmatav on number 1302. Nii palju on põhihariduse või madalama haridustasemega 20‒34 aastaseid inimesi meie maakonnas 2019. aasta seisuga. 

Mis on nende noortega juhtunud ja kuidas need arvud küll nii suured on? Tõenäoliselt on põhjuseid mitmeid – jäik süsteem, motivatsiooni langus, vanemate toetuse puudumine jne. Aga haridus on otseselt seotud elukvaliteediga. Uuringud näitavad, et hariduse taseme kasvuga paranevad ka oskused teha valikuid nii tervise, pereplaneerimise jt olulistes valdkondades. Kuidas ja milliste tegevustega küll selle nurjatu probleemi lahendamisse sekkuda? Mida saaksime valla tasandil teha?

Kohtusin ka noortevolikogu rõõmsa kambaga. Käisime läbi volikogu istungile tuleva materjali ja arutlesime võimalike ülevallaliste noorte ühisürituste üle. 

Laupäeva veetsin Mõnistes Rõuge laulu- ja tantsupeol. Oli mõnus ja hubane kontsert omadelt omadele. Rõuge vallas on tugev identiteeditunnetus (kohati küll nii, et igal külal oma, aga mitmekesisus rikastabki) ja kultuuripärand. Pidu kasvatas kindlasti ühist väärtusruumi, ühist identiteeti ja kogukonnakuuluvuse tunnet. Suur tänu korraldajatele, abilistele, lauljatele, tantsijatele, pillimeestele!

 

 

 


Comments