KAKA JA KEVAD - 25.04-1.05.2022

SELLESSE NÄDALASSE mahtus:

Foto: https://pixabay.com/
🐶🐱Volikogu võttis vastu Rõuge valla koerte ja kasside pidamise eeskirja. 
Mis see on ja milleks seda vaja? Tegemist on eeskirjaga, mille olemasolu on nõutud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses (§ 22 lõige 1 punkt 36/2). Vastu võetud eeskiri sätestab koerte ja kasside pidamise nõuded Rõuge valla territooriumil ja kujundab ka loomapidamise kultuuri. Looma võtmine on suur rõõm, aga ka aastatepikkune vastutus ja materiaalne kulu. Sellega tuleb arvestada looma võttes. 

Mis selles eeskirjas siis ikka nii erilist on? Eeskiri näeb ette, et valla territooriumil peetavad koerad, sh enne eeskirja kehtima hakkamist võetud koerad, tuleb märgistada mikrokiibiga hiljemalt 31.12.2023 ja registreerida mikrokiibiga märgistatud loom üleriigilise levikuga lemmikloomaregistris. Kasside mikrokiibiga märgistamine ja registrisse kandmine on soovituslik. 

Misasja? Miks ma peaksin kiibistama oma koera? Kuidas vald saab sellise asja mulle ette kirjutada? Mitu põhjust. Kui koer läheb hulkuma, siis leidmise korral saab omanik kiiresti oma lemmiklooma tagasi. Iga hooliv loomaomanik teeb kõik selleks, et tema lemmik kadumise korral tee tagasi pere juurde kiiresti ja ohutult üles leiaks. Lisaks hoiab selline solidaarne kiibistamine meie kõigi kulusid kokku. Loomade varjupaik pakub omavalitsustele hulkuvate loomade püüdmise ja hoidmise teenust. Loomad, kelle omanikku ei õnnestu tuvastada, nende püüdmise ja varjupaigas hoidmise kulud 14 päeva ulatuses maksab vald. Keskmiselt teeb see 150€ koera ja 100€ kassi kohta. Kas sa oled nõus, et sinu raha kulub nende inimeste loomade püüdmisele, kes pole ise huvitatud oma looma kättesaamisest? Infoks, et kiibistamine maksab sõltuvalt loomakliinikust vahemikus 15-25€. 

Lume sulades märkame kõik, et lume alt sulavad välja ka koerte junnid. Iseenesest mõistetav oleks see, et loomapidaja jälgib, et tema loom ei reostaks avalikku kohta. Ja kui koeral tuleb siiski häda nr 2, siis omanik on kohustatud looma junnid koheselt koristama. Mida teha ja kuidas survestada, et omanikud koristaksid oma koerte järel, kui jalutatakse avalikus kohas (alevi sees, pargis, kõnniteel)? Vastuvõetud eeskiri on vaid paber. Paber ei lähe kedagi kohustama. Ametnikud ei hakka luurama koeraomanike järel. Paberil on kirjas meie kõigi huvides olevad nõuded, aga nende ettekirjutuste järgimist saame kõik jälgida. See oleks justkui sotsiaalne surve käituda nii, et kõigil on hea. 

📹 Volikogu toetas elanike algatust taastada volikogu istungite videoülekanded. Maist alates tehakse istungist otseülekanne ja salvestus. 

🏅Esmaspäeval andis Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liige Raivo Rand Haanja puhke- ja spordikeskusele üle EOK tunnustuse – tahvli, mis kinnitab, et tegu on EOK poolt tunnustatud spordikeskusega. Eesti Olümpiakomitee Täitevkomitee tunnustab maakonna spordiliitude (aitäh esitajatele) ettepanekul igas maakonnas ühte multifunktsionaalset spordihoonet, mis saab järgnevaks kümneks aastaks aunimetuse „EOK poolt tunnustatud spordikeskus". Haanja spordikeskus on tunnustust igati väärt. Tunnustuse taga on inimesed - Haanja puhke- ja spordikeskust hoiavad töökorras Anti Saarepuu ja rajameister Priit Küppar.  

🏅Reedel sai tagantjärele üle antud valla sporditähe auhind Innar Uuele, kes on 2021.a Euroopa meister hirvepeibutamises - üllatav võistlusala, millest tavainimene ei tea suurt midagi. Innar kuulub Mõniste Jahiseltsi ja on jahindusega seotud juba lapsepõlvest. Jahipidamise hobi ja sellega kaasnev sõpruskond on ka peamine põhjus, miks noor mees soovib elada just Mõnistes. Jahikauge inimesena oli huvitav teada saada vastutustundlikust jahipidamisest, jahimeeste kohustusest pidada oma piirkonnas arvestust loomade liikumise üle ning hoida kontrolli all ulukite populatsiooni. Tänapäeval ei ole jahipidamine pelgalt toiduvarumine, vaid osa kaasaegse keskkonnakorralduse meetmest. 



🌲🌲🌲 Juba praegu on valla kodulehel avatud Rõuge valla rahuloluküsitlus. Küsitlus on ka paberkandjal kättesaadav poodides ja raamatukogudes kuni 15. maini. 6. mail küsitlevad valla töötajad piirkonnakeskuste poodide ees külastajaid, et saada erinevatelt sihtrühmadelt tagasisidet. Kui märkad üleskutset valla FBs, kodukal vm, siis võta aega ja pane kirja, mis sina soovid. Milleks aega raisata? Kas keegi üldse arvestab minu tagasisidega? Kõik vastused analüüsitakse ja koondatakse teemade kaupa klastritesse, et selgitada välja juurprobleemid. Algpõhjuse või peamise probleemi leidmine võimaldab ühiselt sõnastada visiooni ja püstitada eesmärgid, mille suunas liikuda. Parem aeglane liikumine eesmärgi suunas kui sihitu tormamine igas suunas. 

Comments