Tulevikuloome ja kriisikunst - 22.-28.08.2022

Vasakult: Alexela esindaja Alan Vaht, volikogu esimees Mati Kuklane, Meelis Mõttus ja Britt

💡 Esmaspäeval osales vallavalitsuse tiim Vunki mano! loometalgute ettevalmistaval seminaril. Sel aastal oodatakse osalema erinevaid osapooli sh kohalikke omavalitsusi, et edendada just omavalitsuste jaoks olulisi teemasid või protsesse. Rõuge vald osaleb 23.-24. septembril Värskas vähemalt ühe teemaga –Rõuge valla teenuste kvaliteedisüsteemi väljatöötamine. Milleni me kahe päevase mõttemaratoniga jõuame, ei tea, aga soovime luua süsteemi, milles elanike jooksvad ettepanekud vallale korjatakse üles ja seotakse teenuste parendamisse. Ettepanekud võiks olla nähtavad ka teistele elanikele, et sarnaste ideedega inimesed saaks kokku ning siis võivad sündida veel ägedamad asjad ja hoopis entusiasmist. 

Mõttetalgulised Tõnu, Rutt, Mairi ja Viivika


Teisipäeval toimus augustikuine volikogu. Seekordses volikogus tutvustas Võru Linnavolikogu esimees Anti Haugas projekti kood/Võru. Tegemist on ülemaakondlikku mõju omava algatusega, et tuua Võrru kood/Jõhvi sarnane kool. Esimesel lugemisel oli arengukava ja eelarvestrateegia, finantsjuht tegi ülevaate valla eelarve täitmisest, kinnitati üks uuringuluba ja keelduti kaevandusloa andmisest Taudsa külla, pandi müüki korter Haanjas, valiti uus keskkonna- ja korrakaitsekomisjoni esimees (Triin Anni) ja haridus- ja sotsiaalkomisjoni esimees ning aseesimees (esimeheks Rein Loik ja aseesimeheks Katrin Pudersell), kinnitati haridus- ja sotsiaalkomisjoni koosseis. Võtsin vastu hunniku arupärimisi ja vastasin ühele ammusele arupärimisele valla projektide kohta. Kes teemade vastu rohkem huvi tunneb, näeb volikogu materjale siit. 
Päästeameti ülevaade riigi ettevalmistustest kriisi teemal
Neljapäeval otsisime koos Päästeametiga head raami Rõuge valla kriisiplaanile. Oleme sel aastal kaardistanud erinevateks kriisideks vajalikku infot ja mõtestanud juhtimisahelat. Kõik see vajab tervikdokumendiks vormistamist. Vallale, kus on üle 10 000 elaniku, on hädaolukorra plaan kohustuslik, aga väiksema elanike arvuga omavalitsustel seda kohustust pole. Alates hetkest, mil vallavanemaks sain, on kohati üks kriis järgnenud teisele (probleemid Misso ohutussaarega, Ukraina sõda, sõjapõgenike kriis, energiakriis, majanduskriis, taustal Covid). Oleme nende teemadega kohanenud või kohanemas, aga suuremate jamade korral, mis meid (kindlasti) ees ootavad, on hea, kui universaalne tegevusjuhis oleks olemas ja teada ka elanikele. Dokument on töös. 
Et kriisideks paremini valmis olla, saime augusti keskel 28 580 eurot kohalike omavalitsuste kriisivalmisoleku suurendamise toetusvoorust. Toetus on sihtotstarbeliselt antud generaatori valmiduse loomiseks seitsmele valla hoonele, mida saab vajadusel kasutada evakuatsioonipunktina, kahe generaatori ja satelliittelefoni ostuks. 

Reedesel Võrumaa Arenduskeskuse nõukogu koosolekul toimus arutelu maakonnaüleste projektiideede üle meetmesse „Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus ja elukeskkond“. Meetme eesmärk on suurendada kohaliku omavalitsuse üksuste võimekust integreeritud koostööprojektide kaudu ühiselt suunata maakonna arengustrateegias määratletud selle eelisarendatava ettevõtlusvaldkonna arengut. Lõuna-Eesti (Jõgeva, Viljandi, Tartu (va linnapiirkond), Põlva, Võru, Valga) toetuse eelarve on 35,45 miljonit eurot. Projekti toetuse suurus 700 000 – 3 miljonit, omafinantseering 25%. Toetust antakse kahes voorus, I voor avatakse tõenäoliselt detsember 2022. 

Võru maakonnast on meetmesse neli sisukat projektiideed:

👉Võru spaa ja vabaajakeskuse arendamine – Võru maakond on multifunktsionaalse vabaajakeskuse väljaarendamise toel saanud tugeva arengutõuke nii kohalikele elanikele pakutavate täiendavate teenuste näol (aastaringsed vabaajaveetmise võimalused) ja piirkonna külalised on saanud põhjuse Võru maakonda ja linna külastada. Projekti toel rajatakse spaa- ja vabaajakeskuse välitaristu (parklad, valgustus, haljastus, väliväljakud, atraktsioonid jms). Projekt esitatakse meetme II vooru.  

👉Võru maakonna põllumajandusliku väiketootmise toetava taristu ja võrgustiku arendamine kohaliku tooraine suuremaks kasutamiseks ja kohapealseks väärindamiseks - Projekti toel on välja arendatud Võru maakonna põllumajanduslikku väiketootmist toetav taristu. Viidud läbi võrgustiku arendamine kohaliku tooraine suuremaks kasutamiseks ja kohapealseks väärindamiseks. Projekti tulemusel on Võru maakonna toiduvõrgustikuga seotud ettevõtted muutunud konkurentsivõimelisemaks ja jätkusuutlikumaks. Paranenud on kohalike väiketootjate võimalused hoiustamiseks ja toodete/tooraine väärindamiseks.  Projekt esitatakse meetme I vooru, mis avaneb juba selle aasta lõpus. 

👉Tehnoloogiakool kood/Võru loomine - Projekti toel on avatud tehnoloogiakool kood/Jõhvi filiaal Võrus. Projekt laiendab ja toetab õpivõimalusi Võru maakonnas vastavalt tööturu arenguvajadustele ning  suurendab võimalusi omandamaks kaasaegset infotehnoloogiaharidust piirkonnas. Projekt esitatakse meetme I vooru, mis avaneb juba selle aasta lõpus. 

👉Ettevõtluse arenduskiirendi - Tõhusa tuumikpartnerite ja kaasatud partnerite koostöö tulemusel tõuseb piirkonnas ettevõtlusaktiivsus, piirkonna ettevõtete, sh puidu- ja mööblitootmise ettevõtete lisandväärtus tõuseb. Projekt esitatakse meetme I vooru, mis avaneb juba selle aasta lõpus. 

Lisaks arutleti arenduskeskuse nõukogus selle üle, kas omavalitsused võiks sõlmida maakonna tasandil kliima/rohekokkuleppe. Kokkuleppe sõlmimise otsus vajab täiendavat arutelu.  

🔌Reedel oli uhke osaleda Metsavenna talu juurde loodud Alexela elektriautode laadimispunkti avamisel. Vaidava jõe vee-energiast saadud elekter tuleb otse kiirlaadijasse, mida saavad kasutada nii talu külalised kui ka talukompleks ise. Metsavenna talu peremees Meelis Mõttus on visionäär, kes seob oma tegemistes kokku mineviku, tuleviku ja maaelu. Näited Meelise tegemistest: mahepiima tootev robotlaut, algatuslikult korraldatud küla liitumine valguskaabliga, e-tankimine 100 a hüdroelektrijaama toel. Kuhu edasi? 




Comments