Heng ja iho puhtas mõstu - 17.10 - 30.10.2022

17. oktoobril toimus konstruktiivne kohtumine Misso elanikega seoses Misso lasteaiarühma teenuse ümberkujundamisega. Vallavalitsus võttis teema osas aja maha.

Rõuge valla sünnipäev sai vahvalt tähistatud: 18 sauna avasid uksed külalistele, ülejäänud tähistasid kodudes. Kuna olin haige, siis ise sauna minna ei saanud, küll külastasin peale oma kodust hommikusauna kütmist (tegelikult küttis Urmas) veel viit sauna, et saada toimuvast osa. Võtsime koos kommunikatsioonijuht Viivikaga suuna Varstu-Mõniste kanti, sest seal avati saunad juba lõunast.



Esimesena põikasime sisse kodusesse suitsusauna, kuhu teadsime minna kolleegide soovitusel. Väikeses saunas ootas ees kuus rõõmsat nägu ja pidulaud. Piilusime sauna, mekkisime kodust õunamahla ja soovisime hüva leili.

Järgmisena suundusime Mõniste Talurahvamuuseumi suitsusauna. Pärast saunaga tutvumist tegime ostud Mõniste Tarwitajate Ühisuse Muuseum-Kauplusest – uues poes on ikka huvitav käia, eriti sajanditaguses. Eks pood pakub ju ikka seda, mida inimestel vaja on. Sada aastat tagasi sai poest riidevärvi, juukseõli, heeringat ja palju muud huvitavat. Kauplus toimib päriselt ka nüüd. Ostsin ajamasinast kaasa Oskar Lutsu raamatutest tuttavat jooki Lati Pac ja spetsiaalselt Mõniste kaupluse jaoks valmistatud šokolaadi. 

 

Saunaretk jätkus Metsavenna talus, kus köeti kahte sauna: ühte kaugematele külalistele ja teist külarahvale. Saunast sai karata otse jäisesse Vaidva jõkke. Nagu ikka, pakuti raclette’i juustu saiaga. No on ikka hää kraam.

Edasi kulgesime Valgamaale Kallikülla Kuutsi talu suitsusauna. Oma sünnipäevapeo üleskutses kutsusime osalema saunasid üle Eesti või isegi maailma. Valga valla saun, mis on kohe Rõuge valla piiri taga, võttis meie kutsest kinni. Kuutsi talu pererahvas sai suitsusauna nakkuse aastaid tagasi Haanimaa suidsusanna nädalast. Noorema põlvkonna toel on selles talus taastatud sada aastat vana suitsusaun. Selles saunas kohtusime mehega, kes on erinevate saunade külastusi kogunud juba alates 90ndatest, kui käis ülikoolis. Kuutsi talu saun sai tema märkmetes järjekorranumbriks 777.

 

Seejärel võtsime suuna Rõuge poole, kus Rõuge Suurjärve äärde oli vahepeal püsti pandud meie valla meeste ettevõtte CAPRA saun. Saunalavalt sai nautida peegelsiledat järve ja hiljem kosutada end külmas vees.

Saun on osa meie igapäevaelust. Koht, kus mitte ainult ei pesta, vaid mõtiskletakse elu üle, puhastutakse seesmiselt. Oleme otsustanud, et järgmisel aastal, mil on üle-eestiline sauna-aasta, tähistame valla sünnipäeva ja sauna-aastat läbi meie piirkonna saunakombestiku tutvustamise veel suuremalt, juba terve nädalavahetuse. Ettevalmistus selleks kestab kogu aasta. Kampa on oodatud kõik kodused saunad Rõuge vallas, kes on nõus pakkuma elamusi ka kaugematele külalistele. Kui oled huvitatud, siis võid endast juba praegu anda märku kas valla kultuurispetsialistile Jaana Kõvatule või Mooska talu perenaisele Eda Veerojale.

25. oktoobril toimus volikogu oma tavapärases headuses, pärast seda võtsin kolm päeva puhkust, et ennast ravida. Haiguslehte ei võtnud, sest mulle meeldib töötada ka haige olles. Lisaks olin kokku leppinud paar olulist kohtumist, kus tahtsin osaleda. Miks sellest räägin? Kui keegi on haige, võtab „sinise lehe“, aga teeb kodus tasuta ja vabatahtlikult veidi tööd (kuna ei taha teisi alt vedada ja teab, et endale kuhjub mäetäis tööd), siis see on meie riigis tõsine rikkumine. Põhimõtteliselt on vaja vaid kaevata ja haigekassa alustab menetlust. Kui tõendatakse, et oled töötanud (saatnud töömeililt kirja, osalenud kuulajana veebikoosolekul vm) haige olles, siis tuleb Haigekassa toetus tagasi maksta. Kuna haigena töötamise vastu on mul lihtne eksida ning minu tegemisi jälgitakse, siis käin pigem haigena tööl või puhkan haige olles. Sotsiaalministeerium on välja tulnud väga asjaliku ettepanekuga, et pikaajalise haiguslehe ajal võiks ka osaliselt töötada, et mitte kaotada sidet tööga. Lühiajalist haiguspuhkust see kahjuks ei mõjuta, aga kõik lahendused, mis võimaldavad tulevikus paindlikumat töötamist, on teretulnud. Maailm lihtsalt liigub selles suunas ja seadusandlus võiks järele tulla. Miks ma ei võtnud kaugtööpäevi? Sest allkirjastamisele tuleb väga mitmeid lepinguid päevas, lisaks kohustus vastata koheselt telefonile (mida ma ikka tegin, sest nii elanikud kui ajakirjanikud helistasid seoses Nursipaluga) ja kirjadele. Muide, Nursipaluga seoses pole endiselt midagi rohkem rääkida kui avalikkus juba niigi teab – riik plaanib ala laiendada olulisel määral. Ootame Kaitseministeeriumi ja volikogude liikmete kohtumist.

Reedel, 28. oktoobril tuli kokku uus Rõuge noortevolikogu koosseis. Noortevolikogus on sel korral 19 liiget nagu päris volikoguski. Piirkondade katvus on veidi ebaühtlane – Haanja, Rõuge ja Varstu on hästi esindatud, Mõnistest on üks noor ja Missost ei ole kedagi. Volikogu esimeheks valiti Katriine Mõttus Haanjast, aseesimehed tulid Varstu ja Rõuge kandist. Arutasime koostöövõimaluste ja igakuiste kohtumiste sisu üle. Minu eesmärk on kuulata noori, kelle jaoks me seda maailma püüame paremaks luua, anda noortele ülevaade ühiskondlikest protsessidest ja kohaliku omavalitsuse tööst ning rääkida oma kogemustest, kuidas süsteemide muutmisesse sekkuda. Noortevolikogu mentordab äge rõugekas ja DDStratLabi konsultant Joanna Kurvits.

Comments