Digikitsed, saunad ja kümblustünn - 31.10-13.11.2022


Koos armsa pinginaabri Viviani ja ägeda ettevõtja Lindaga 

Andri-Peedo talus valmivad erinevad kitsepiimatooted

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Vivian Loonela külastas Võrumaad sh Rõuge valda. Astusime läbi Rõuge rahvamajast, raamatukogust ning Sänna Kultuurimõisast. Pärastlõunal tutvustas Andri-Peedo kitsetalu pererahvas oma tegemisi piiriäärses Missos. Et ellu jääda, peab olema eriti loominguline ja innovatiivne. Nii on kogu tootmine võimalikult automatiseeritud ning väärindatakse kohapeal. Ettevõtluse edendamiseks kasutavad moodsad talunikud uudset finantside kaasamise mudelit - digivara. Kõik, kes soovivad toetada kitsefarmi arengut, elu ja ettevõtlust Eestimaa äärealal, olla osa talu tegemistest ja saada soodustusi kitsepiima toodetelt, saavad soetada endale digikitse või lausa karja. Hakka digifarmeriks ja toeta elu maal! 

Saunaperede kohtumine
Sünnipäevapeol osalenud saunade omanikud kohtusid, et vahetada muljeid ja kogemusi. Kui esimene kord on kõhe avada oma kodu võõrastele (kas keegi üldse tuleb, kas mu saun on piisavalt kobe, milliseks see kõik kujuneb ehk kuidas võõrastega käituda, kas nad lähevad ikka ära jm küsimused 😉), siis positiivne kogemus julgustab ka edaspidi sarnastel üritustel osalema. Kõiki saunasid külastati, positiivset energiat oli palju, saadi uusi tutvusi ja julgust osaleda ka järgmisel aastal. Seega, 2023. a oktoobris toimub Rõuge vallas avatud saunade nädalavahetus. Kui seekord olid kahtlev või jäid hiljaks, siis järgmisel aastal osale kindlasti. Saunaperedele pakume alates kevadest saunaalaseid koolitusi ja teadmisi, mis on kasuks nii endale kui külalistele. 
Õpilastööde näitus Rõuge koolis

Kohtumise ootel
8. novembril tegin Rõuge Põhikooli 9. klassi ühiskonnaõpetuse tunnis lühitutvustuse Rõuge vallast -  statistika, visioon, ülevaade kohaliku omavalitsuse ülesannetest ja seadustest, mis seda reguleerivad. Uurisin abiturientidelt, kuidas nende mõtteid paremini kaasata. Vanakesed nagu ma ise istuvad FBs, mõned ka Instagram’is. Noored on Discordis, Snapchatis, BeReal’is, TikTokis, Instagramis, vanematega suhtlemiseks kasutatakse Messengeri. Nad ei vaata valla veebi ega loe paberlehte. Noortekeskustes käivad pigem nooremate klasside õpilased. Et saada noori kaasa rääkima ühiskonda ja tulevikku puudutavas( mille pärast me ju tegutseme), tuleb nende enda keskkondades toimetada. Me ei suuda seda just liiga hästi. Loomulikult saab kaasata läbi noortevolikogu, koolide ja noortekeskuse, aga vahel tahaks kiirelt saada noorte tunnetust/peegeldust (nii nagu ise saame seda teha FBs)….aga eks kaasamine ongi palju-palju ressursimahukam kui esialgu tundub ja seda tuleb teha erinevatel rinnetel. 

Algatasime elanike sissekirjutamise kampaania. Üleskutse on seekord teistsugune - oma panuse saab anda ja auhinnaloosis osaleda iga meie valla elanik, mitte ainult uued sissekirjutajad. 

Miks on elanike sissekirjutus valla jaoks nii oluline? Vallas elades ja siinseid avalikke teenuseid tarbides on täiesti loomulik, et olete meie valda ametlikult sisse kirjutatud –inimese sissekirjutuse järgi laekub valda maksuraha, samuti pearaha läbi toetusfondi. Elanikuks võib registreeruda ka siis, kui jagate end mitme elukoha vahel ning veedate olulise osa ajast meie vallas.

Kuidas sina saad kaasa aidata ja osaleda kampaanias? Suhtle oma naabrite ja tuttavatega – küsi, kas nemad on juba ennast elanikuks registreerinud. Kui pole, siis utsita neid seda tegema. Kui sõber on ennast ära registreerinud, siis anna endast teada SIIN. Tee seda kõike enne 31. detsembrit. Kõigi kampaanias osalejate vahel loosime peaauhinnana välja Capra kümblustünni ning muid tänukingitusi meie valla ettevõtjatelt. 


Comments