Lennukas ja teguderohke draakoniaasta

Foto: kasutasin tehisaru abi. Must jänes tervitamas
rohelist draakonit
                               

Kirjutasin jaanuari valla lehte kokkuvõtte möödunud aastast ja natukene uue aasta tegemistest. Jutt sai nii pikk, et tuli lehe jaoks jaotada osadeks. Püüan siin natuke lühendada ja eelmise ning uue aasta uuesti kokku kleepida. Vahepeal pole ma blogipostitusi teinud, sest loo kirjutamine võtab aega ja tihti olen kimpus sõnade valikuga - valid vale sõna või oled liiga avameelne ja keegi saab haiget. Jätad midagi rääkimata, varjad. Päris ümarat juttu ei taha ka ajada ja nii jääbki mõni lugu üldse kirjutamata. Pikema loo kirjutan kindlasti Ameerika Ühendriikides õppereisi muljetest. 

Aastanumber on vahetunud. Kuidas meil läheb? 

2023 oli vallale pingeline ja muutusterohke aasta. Valla eesmärk on pakkuda kvaliteetset avalikku teenust: hoida teed puhtad, tagada puhas joogivesi, korrastatud ümbrus, pakkuda haridus- ja sotsiaalteenuseid, luua võimalusi vaba aja veetmiseks. Et kõike seda baastasemel võimaldada, oli eelmise aasta peamine eesmärk kehva finantsolukorra leevendamine. Valla kulusid tõmmati kokku läbi erinevate meetmete: 6-kuune maksepuhkus laenudest, laenude pikendamine, palkade edasiviimine uude kuusse, teenuste ümberkorraldamine ja toetuste jagamise muutmine; vabanenud töökohti ei täidetud, vaid ülesanded jagati teiste töötajate vahel. Suurimad olid muudatused valla kultuurikorralduses, kus ühendjuhtimisele viidi rahvamajad ja raamatukogud. Uutel asutustel on tulnud tegutseda piiratud võimalustes. Kõik on hästi hakkama saanud ja loodetavasti tekib järgmistel aastatel finantsolukorra paranedes järk-järgult ka veidi rohkem võimalusi sisutegevusteks.  

Aastat saatsid arutelud haridusasutuste ümberkorraldamise teemadel, riigiga peeti vaidlusi seoses Nursipalu harjutusvälja laiendamisega. Üldhooldusreform tõi muutusi nii valla töökorraldusse kui suurendab (sel ja järgnevatel aastatel) valla eelarves sotsiaalvaldkonna kulusid. Teisalt andis see meie inimestele leevendust oma lähedastele hooldekodu koha võimaldamisel ja väärikama palga hooldustöötajatele. Aasta lõpus olid üle valla elektrikatkestused, mis mõjutasid nii avalike teenuste pakkumist kui meie elanike heaolu. Püüdsime teha oma parima, et hoida elanikke kursis ja survestada Elektrilevi kaasama abi ulatuslike katkestuste parandamisel ja ennetamisel.  

Ellu jääb see, kes suudab kohaneda ja muutuda 

Kogu aasta oleme aktiivselt kaasa rääkinud üleriigilises meedias nii kohalike omavalitsuste rahastamise kui muudel teemadel. Kõiki muudatusi ja muutusi siinkohal kirjeldada ei jõuagi. Hajaasustusega maavalla ja Tallinnast kaugeima piirkonnana peame ise olema väga palju aktiivsemad oma elu korraldamises ja mitte ootama, kuni viimane elanik kustutab tule. Selleks istutame kõigisse muudatustesse innovatsiooni ja võimalusi, peame toimetama uutmoodi.  

2023 oli pikale veninud projektide lõpetamise aasta. Nii said lõpuks ellu viidud tööd Munamäel, mis jäid seisma 2020 aastal ja lõpetati Mõniste koolimaja soojustuse projekt, mis oli viimane haldusreformilepingu järgne investeering.  

Möödunud aastal lõime Rõuge alevikus suurele osale Hariduse tänava elanikest võimaluse liituda valla ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga, tegime seda Euroopa Liidu kaasrahastusel. Siseriikliku toetusmeetme abil renoveeriti kokku kuus sotsiaalkorterit Ruusmäel ja Haanjas.  

2023 oli aktiivsuse kasvu ja uute algatuste aasta: vallas avati söögikohti, galerii Viitinas, põgenemismäng Rõuge kirikus, korraldati uusi üritusi, algatati detailplaneeringuid, mis on suunatud elamumajandusele, võeti vastu Rõuge kaubanduskeskuse detailplaneering ja toimus palju muud toredat.  

Suur rõõm on kõigi nende inimeste üle, kes tulevad vallamajja, kaasas uudsed ideed ja valmidus vedada eest nende elluviimist. Just sellisel moel korraldasime sel aastal nii saunade nädalavahetuse valla sünnipäeval kui septembrikuise kogukonnafestivali, mis oli suunatud keskkonnateadlikkusele ja mahetootmisele. Mõlemad on vallale olulised mainekujunduslikud teemad, mida soovime järjest rohkem tugevdada.  

Meie elanikud ja MTÜd on üldse väga tublid. Nendega koos oleme saanud ka materiaalselt keerulisel ajal toetada kogukonnale suunatud tegevusi. Nii on Haanja suusaradasid toetanud mitmed meie valla tublid inimesed, aga ka suusasõbrad kaugemalt. Saime eelmisel ja sel aastal jätkuvalt pakkuda tasemel radasid, hoida aus meie suusatraditsioone.  

Tegelikult on nii, et kuigi vallal on käsil keerulisemad ajad, on tõusnud meie elanike aktiivsus ja ettevõtlikkus.  

Väga hea meel on selle üle, et vallamajas on moodustunud stabiilne, toetav ja sisemiselt motiveeritud meeskond. Peame oma meeskonnas oluliseks avatust, lahendustele suunatud mõtlemist ja üksteise toetamist. Need väärtused aitavad keerulistes olukordades vastu pidada. Lisaks on uue hingamise saanud valla hallatavate asutuste koostöö. Väikeses vallas on oluline, et üksteist toetatakse – sünergias saab elanikele paremaid teenuseid ja rohkem väärtust luua.   

Teguderohke draakoniaasta 2024 

Kätte on jõudnud Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 aasta ja idamaade kalendris on kohale lennanud draakon. Ma ei tea, kuidas teiega, aga minu mõtteis on ta üks suur, sõbralik ja hakkaja loom. 

Ma ei rutta selle aasta tegemistest veel suure suuga rääkima, sest valla selle aasta eelarve on veebruaris alles kooskõlastus- ja kinnitusringil. Plaane on siiski tehtud ja kui projektivoorudes läheb hästi, siis on nii sellel kui järgnevatel aastatel oodata suuremaid investeeringuid valla teenuste parandamisse.  

Mõned märksõnad  

Nursipalu ühekordne kompensatsioon vallale annab võimaluse taotleda projektitoetusi investeeringuteks, mis muidu jääksid veel pikaks ajaks ootele, sest siiani puudus omaosalus. KIKi toetuse abil ja koostöös AS Võru Vesi rekonstrueeritakse sel aastal Haanja küla reoveepuhasti,  reoveepumpla ja kanalisatsiooni survetorustik.

Jaanuari lõpus esitasime projektitaotluse Haanja rahvamaja energiatõhusamaks muutmiseks, mis võimaldaks hoone korrastada ja soojustada. Märtsi lõpus (kui volikogu toetab) on plaan taotleda eurorahasid Rõuge ja Varstu alevite ühisveevärgi parandamiseks ning uuteks trassideks. Kui läbirääkimised Misso koolimaja müügiks õnnestuvad, siis saab sealne kogukond mõne aasta pärast juurde uue tubli tööandja üldhooldekodu näol. Samson-Himmelstjerna fond toetas endise Rõuge valla piirkonna taotlusi 14 000 euroga ja ülevallalist kogukonnafestivali ligi 5000 euroga.  

Kogukonnafestivalil keskendume sel aastal ellujäämiskunstidele, jagades nii noortele kui peredele teadmisi kriisidest valmisolekuks. Lisaks sai rahastuse Kangsti Külaseltsi, Rõuge vallavalitsuse ja Päästeameti koostööprojekt „Rõuge valla elanikkonnakaitse arendamine“, mille raames paigaldame küladesse infostende, soetame ellujäämistekke ning anname välja kriiside teemalise voldiku. 1. veebruaril algas väga oodatud hajaasustuse programmi taotlusvoor, kust meie elanikud saavad taotleda toetust joogi- ja heitvee taristu, juurdepääsutee või autonoomse elektrisüsteemi rajamiseks.  

Kuidas toetatakse Nursipalu harjutusala ümber elavaid inimesi? Vallavalitsus on teinud ettepanekud Nursipalu kolmandasse, elanikele suunatud meetmesse, et tingimused neile, kes elavad piiranguvööndis kuni kahe kilomeetri kaugusel harjutusala piirist, oleks võimalikult soodsad ja sisaldaksid ka võimalust hoonete väliskonstruktsioonide tihendamiseks. Ootame ära meetme lõpliku versiooni ja pärast seda kujundame valla poliitika, kuidas kasutada iga-aastast müraleevenduse meedet. Kas aitame elanikel kompenseerida omaosalust, suuname selle piirkonna MTÜde toetamiseks vm? Lisaks on valla 2024. aasta eelarve eelnõus ettepanekuna sees 50 000 eurot Nursipalu harjutusala ümbruses ettevõtluse arendamiseks. Selle pilootmeetme kujundamine ei ole veel alanud.  

Oleme praeguseks poolteist aastat tegelenud haridusvõrgustiku hindamise ja aruteludega. Kuna eelmisel aastal kirjutasin sellest pikalt, aga tol korral ei jõudnudki eelnõu volikogusse hääletusele, siis räägin sellest pikemalt peale volikogu otsust. Eelmisel aastal sündis Rõuge valda üks klassikomplektitäis lapsi, aga vähenev laste arv ei ole ainus põhjus, miks muudatusi on vaja läbi viia. Peame olema valmis suuremateks muutusteks hariduskorralduses, sest rohkem kui kolmandik Eesti õpetajatest jõuab kümne aasta pärast pensioniikka või on pensionieas juba praegu.  

Juba eelmisel aastal panime senisest enam rõhku vanemaealiste tegevustele, sellel on mitmeid põhjuseid. Inimese igapäevases toimetulekus mängib väga suurt rolli sotsiaalne võrgustik ja suhtlemine teiste inimestega, lisaks uued teadmised, mis rikastavad meie argipäeva. Vanemaealiste osakaal meie vallas ja Eesti ühiskonnas kasvab hoogsalt, samas seeniorite huvikaitse on pigem nõrk ja üritusi, mis arvestaksid ealiste iseärasuste ja liikuvusega, pigem vähe. Nii võtsime ette ja panustame kolmes suunas - sotsiaalne kaasatus, haridus, huvikaitse. Hariduse teekaardi koostamisel nägime ette elukaareülesed koolitused sh seeniorite teehommiku plaani, mida võiks eest vedada raamatukogu. Sügisel alustanud sarja esimesest kohtumisest sündis uusi mõtteid järgmisteks ja järgmisteks külalisteks. Alguse said teisipäevased hommikuvõimlemised koos Anti Saarepuuga, mis on kestnud siiani. Eelmisel aastal startisid ka kaks uut projekti, mille peamised sisutegevused toimuvad just 2024. aastal. Ühes projektis uuritakse ja toetatakse vanemaealiste digioskuste arengut, teises tegeletakse seenioride osaluskogude loomisega. Osaluskogu loomise teemal on toimunud juba kohtumised kõigis piirkondades, nende kokkuvõtet saate lugeda märtsikuu lehest.  

Soovitan kõigil hoida end kursis ja võtta maksimumi Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 sündmustest, mida toimub palju ka meie vallas. Oleme koos Tartu ja teiste Lõuna-Eesti omavalitsustega valmistunud pea viis aastat ja nüüd on ta käes. Aasta tuleb kindlasti ainulaadne, sest usutavasti on see ainus meie eluajal, mil just Lõuna-Eesti kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit.  

Lennukat ja teguderohket draakoniaastat!

Comments