Ajuraju Missos, KOVide koostöö, meeskonna otsingul - 31.01-6.02.2022


SELLEL NÄDALAL mahtus minu tegemistesse

- Ajuraju Misso kogukonna eestvedajatega, et leida ühiselt head lahendused, kuidas mitmekesistada Missos vabaaja veetmise võimalusi ning tuua rohkem elu koolimaja hoonesse.

- Võru linnapea Anti Allas tõstis aruteludeks lauale Võrumaa omavalitsuste ühinemise mõtte, mida kindlasti ei ole vaja laualt tõrjuda, vaid anda aega ja ruumi asja rahulikult kaaluda.

- Valla juhtimine ja töökorraldus peab olema selge, sihiteadlik ning tulemuslik. Seetõttu käivitasime muudatused ka struktuuris ja otsime meeskonda kahte abivallavanemat ja kahte nõunikku.

- Giidikoolitus, mis laiendab huviliste teadmisi Rõuge valla vaatamisväärsustest, tekitab mõtteid uute marsruutide ja teenuste osas. 

Esmaspäeval toimus aktiivne arutelu Misso kogukonna eestvedajatega Misso vana kooli vundamendile plaanitavate vabaaja atraktsioonide teemal ning kuidas vald saab kogukonnale selles algatuseks hea partner olla. Kohalikel inimestel on soov paigaldada Misso kooli ajaloost ja asukohast rääkivad infotahvlid ning välitingimustesse mõeldud muusikainstrumendid. Lisaks mõtlesime, kuidas hoida kogukonna kasutuses Misso uus koolimaja, millesse on praeguseks jäänud vähe elu. Missos on tegusaid noori, kes unistavad suurelt ja soovivad algatada laagreid, koolitusi jm, koolimaja oleks üks võimalus, kus neid teha. Jutuks tuli ka Misso õpilaskodu maja müük, sest hoone seisab tühjana ning amortiseerub ning vald sellel enda kasutuses funktsiooni ei näe. Samas oleks see hea võimalus teistele, kes soovivad piirkonnas midagi ette võtta. Aitäh, Misso rahvas, võõrustamast ja et hoiate elu seal kauges nurgas. Ühised ajurajud koos kogukonnaga Missos jätkuvad. 

Teisipäeval kutsus Võru linn kokku maakonna omavalitsused, et tutvustada üksteisele oma plaane nii lähitulevikuks kui pikemas perspektiivis ja leida koostöövõimalusi ning tegevustes ühisosa. Väga tänuväärt initsiatiiv! Aitäh, Anti Allas ja Anti Haugas, oli väga kasulik tutvumine teiste KOVide tegevuste ja plaanidega. Nagu meediast juba läbi käinud, tõstatus ka idee liitumisest maakonna suuruseks omavalitsuseks. Igasugune avatud ja julge arutelu on kindlasti teretulnud, ka kõige keerulisematel ja emotsionaalsematel teemadel. Tulevikku peab vaatama kaugemale, kui valmistevaheline neli aastat ning tarvis on ka pikki sihte seada. Väikesele omavalitsusele on väga oluline läbi mõelda, kuidas saame tagada oma inimestele väärika elukeskkonna ka tulevikus, kui elanikud on vanemad ning rahvaarv väiksem. Kas suurem omavalitsus oleks siin mõistlikum?

Käivitunud on konkursid võtmeisikute leidmiseks valla uues juhtimismudelis. Selleks, et valla tegevuste eestvedamine oleks selgem, sihiteadlikum ja paremini eesmärkidele suunatud, vähendame keskastme juhtide (osakonnajuhatajate) ametikohti ning loome selle asemel kaks tegevussuunda – majandusareng ja inimareng. Muudatusega kaob 4 osakonna juhataja ametikohta ning selle asemel moodustub 2 abivallavanema kohta. Oluline on saada nii mõtlemiselt kui tegutsemiselt välja nö silotornidest, kus iga osakond tegutseb oma mullis ja on oht nii dubleerimisele kui ka vastutuse hägustumisele. Uus struktuur loob selgema vastutusahela tegutseda meie kogukonna jaoks väärtuse loojatena. Otsime oma meeskonda muutusi ellu viima:

• majandusala abivallavanemat

• haridus-kultuuri- ja sotsiaalala abivallavanemat

• arendusnõunikku

• haridus- ja kultuurinõunikku

Vaata kõiki konkursse siit https://rouge.kovtp.ee/konkursid

⚘ Tera giidikoolituselt - uus vaatamisväärsus meie vallas on Vaskna turismitalu pojengiaed (80 pojengisorti).


Comments