KEKK, Naiste vennastumine, aktiivsed noored - 21.-27.03.2022

SELLEL NÄDALAL mahtus minu tegemistesse

Osalemine kõrgematel elanikkonnakaitse kursustel #KEKK

Koostööarutelu Saagu Parem keskusega 

Naised köögis ehk vennastumine Ukraina ja Võru naistega 

Kultuurielu Mõnistes 

Kohtumine noortevolikoguga

Foto: Päästeamet

Päästeameti poolt avaliku sektori ja omavalitsusjuhtidele korraldatud kursus oli super. Kõrgetasemelised esinejad ja debatid. Terad koolituselt:☝Kriisid on üldjuhul universaalsed. Mida on inimesel ellujäämiseks vaja? Ikka vett, toitu, soojust ja infot.☝Ka see on heidutus, kui inimesed teavad, kuidas kriisis käituda.Kriisi korral peavad olema üheselt arusaadavad juhised nagu lennukis.Kui tahame ehitada tugevat ühiskonda, siis igaüks teeb ära oma osa ja natuke rohkem!Kriis lööb õhu puhtaks ja toob välja selle, mis on oluline.Kriis ongi uus reaalsus, milles nüüd ja edaspidi elame. 


Reedel astusin läbi Saagu Parem keskusest, et arutada koostööd keskuse ja Rõuge valla vahel. Kuna Rõuge vald laiub loogiliselt nii, et Võru linn on tõmbekeskuseks, siis on logistiliselt parim ja kõige lihtsam meie valla inimestel viia annetused SP keskusesse. Vastavalt vajadusele saavad põgenikud ja kohalikud sealt abi.

Milline abi on hetkel kõige vajalikum? Vabatahtlik töö Saagu Parem ruumide lahti hoidmisel. Kellel on võimalik teha kaugtööd või aega vabamalt käes, siis tulge Saagu Parem staapi. Lisaks nö ruumi avatuna hoidmisele, saab harjutada vene keelt ja aidata teha kohapeal vajaminevaid. Rega ennast ruumihoidjaks siin https://tinyurl.com/2ssfuer9 

Reede õhtul külastasin Mõniste Rahvamaja tantsupidu, et saada tuttavaks uute inimestega, toetada korraldajat ja kuulata head muusikat. Rahvast oli vähe, aga tore oli ikka. Rääkisime kultuuritöö muredest ja rõõmudest. 👉Juba 30. aprillil on Varstu Vaib II ja oma silmaga võib näha raju Boamadu. Kalendrisse tuleb rasvaselt kirja panna ka 21. mai. Siis toimub Mõnistes Rõuge valla laulu- ja tantsupidu. 

Laupäeval kohtusin valla noortevolikogu esindusega ehk oma nõunikega. Noored soovivad ja peavad saama rohkem kaasa rääkida. Leppisime kokku, et kasutame parimaid praktikaid varasemast. Hakkame kohtuma enne iga päris volikogu, et saaksin anda ülevaade vallas toimuvast ja kaasata noori aruteludesse. Arutlesime ürituste üle, kus võiksime koos või noored eraldi heategevuslikku müüki ja ideekorjet teha. Tekkis idee proovida õpilasvahetust valla enda koolides. Kutsusin noori osalema kaasava eelarve konkursil. Noorte üks soove on ülevallaline tunnustusüritus pärast kooli lõppu. Äge oleks, kui see oleks lausa kahepäevane laager/koolitus. Mõtlema pani seisukoht, et kodus ja ka noorteorganisatsioonides õhutatakse vastandumist ühinenud valdade vahel. Hääd vanemad ja KL eriorganisatsioonide noortejuhid, sundabielu viie valla vahel oli paratamatus. Praegu tuleb kokku hoida ja suhtevõrgustiku laienemist ja tugevnemist igati toetada. Meie kõige suurem oht ei ole sõjaline, vaid siseriiklik – meie omavaheline läbisaamine. Vastandumiseks ja lõhestamiseks ei ole enam aega. Lapsed on oma kodu peegel ja kannavad samu väärtusi edasi. Et kriisidele edukalt vastu panna tuleb panustada suhtesildade ehitamisse. 

Pühapäeval tegin väikese väljasõidu koos kahe Ukraina perega, et näidata neile Rõuge valla võimalusi ja pakkuda lastele vaheldust looduses matkamisega. Lisaks töötasin auväärse medaliriputajana Eesti meistrivõistlustel laskesuusatamises Haanja spordikeskuses.


Comments