OHTLIK OHUTUSSAAR, MAHETOIDU REVOLUTSIOON, TURISMI TULEVIKUPILT, UKRAINA - 28.03-3.04.22


SELLESSE NÄDALASSE mahtus:

- Rõuge koolide mahetoitlustamise edusammud ja maheprojektide vahefiniš

- Rõuge valla turismistrateegia seminar

- Misso ohtlikud ohutussaared

- Ukraina sõjapõgenike koordinaator ja 20 põgenikku Rogosi mõisas

🍏 Rõuge valla koolid ja Rõuge lasteaed teevad edusamme mahetoidu kasutuselevõtul. Rõuge Põhikool ja Varstu Kool on saanud kvaliteedimärgi 20-50% toorainest on mahe. Haanja koolis pakutavast toidust on ligi 15% mahe. Rõuge lasteaias kasutatakse maheveiseliha. Mõniste kool soovib mahetoitu kasutada, aga vajab veel julgustamist. Võrumaal, aga eriti just Rõuge vallas, on palju mahetootjaid ja mitmetes toidugruppides on hinnad võrreldavad. Kui retseptuuri korrigeerida lähtuvalt kohalikust mahedast (arvestades loomulikult koolitoidu nõudeid), siis on mahetoorme kaasamine täiesti võimalik. Mahe ja kohalik on parim valik inimesele ja keskkonnale!

🍏 Teisipäeval toimus maakonna maheprojektide pidulik lõpetamine Stedingu kohvikus. Koolikokkade teadlikkuse tõusule, omavahelisele kogemuste vahetamisele ning menüüde arendusele suunatud projekte vedasid eest Setomaa Liit ja Võrumaa Arenduskeskus, projekte juhtis Kaja Keskküla. Rõuge vald on ühinenud ka järgmiste maheprojektidega, mille fookus suunatakse nüüd mahetootjate tutvustamisele ja mahetootmise laiendamisele. Mahepiima tootmisest tegi ülevaate Lõunapiim OÜ juht Meelis Mõttus. 

🏰Rõuge vald on oma kauni looduse, looduslike rekorditega, pärandkultuuriga Eesti üks tuntumaid turismipiirkondi. Eelmise aasta novembris sai asutatud SA Rõuge valla turism, kes alates 1. aprillist majandab valla suuremate turismiobjektidega, veab eest nende arendamist ja teeb koostööd ettevõtjatega. Neljapäeval tuli kokku ligi 40 turismiasjalist ning koosloomes jõuti ühiselt lähemale fookussuundadele ja sihtgruppidele. Strateegia loomine annab sihtasutusele selge suuna. Meie lauas olid Egle Vodi – Haanimaa brändi üks eestvedajatest, kolme karu isa Rein Kõiv Ala-Veski loomapargist, veoautokrosside korraldaja Sigmar Tammemägi Varstust ja  Ööbikuoru Puhkekeskuse ja Hüdrotöökoda-muuseum juhataja Ilme Eigi. Vahva sloganina käidi arutelul välja: Üts minek, viis maad: Haanimaa, Mehkamaa, Missomaa, 7 järve maa, Paganamaa. Tan aigu om 💗.

🚒Missos läks neljapäeva lõunapaiku ümber järjekordne veok. Ohutussaared on muutnud elu Missos päris ohtlikuks. Kui eelmisel korral oli tegu ohtliku veosega, siis seekord ei olnud veos ohtlik, aga rekka kütus voolas maha. Tekkis keskkonnareostuse oht ning risk Misso alevi veesüsteemile. Õnneks kaitses kõva lumekoorik ja külmunud maapind nafta imendumist pinnasesse. Neljapäeval kaevasid ja pumpasid Rõuge Kommunaali töötajad ja Misso vabatahtlikud diislit. Reede hommikul koristas reostust ning kooris pinnase riigipoolne maanteede hooldaja Verston OÜ. Valla poolt on Transpordiametisse korduvalt pöördutud ja teeme seda veel. Lõik on ohtlik inimestele ja keskkonnale. Eelmisel nädalal pöörduti seoses kodaniku murega samade ohutussaarte osas. Transpordiamet vastas, et kiire meetmetena on otsustatud, et käesoleva aasta esimeses pooles muudetakse liikluskorraldust enne asulat ja parandatakse eelnevat tähistust. Tähistuse parandamiseks paigaldatakse kollase taustaekraaniga hoiatusmärgid (eesolevast liiklussaarest) ja lisatakse kiiruspiirangu 50 km/h liiklusmärgid. Pole ekspert ja ei oska hinnata, kas sellest piisab. Käänak on kitsas ja järsk ning kohalike sõnul ka tihtilugu väga libe. 

📌Esmaspäevast asus valla poolse Ukraina sõjapõgenike koordinaatorina tööle Rõuge Maarja ja Roosa Jakobi koguduse õpetaja Mait Mölder. Koordinaatori poole saavad pöörduda nii abi vajajad kui pakkujad, tema ülesandeks on põgenikega ühenduse pidamine, nende nõustamine, majutamine ja muud küsimused. Mait Mölder osaleb hingehoidjana ka Ukraina sõjapõgenike Tartu vastuvõtukeskuse töös. 

📌Eile öösel saabus Rogosi mõisasse 20 sõjapõgenikku, kes jäävad Rogosisse 30 päevaks. Koordinaatori abiga kaardistakse nende oskused ja töökogemused ning püütakse leida pikaajaline majutuse ja töövõimalus. 

Comments