ÖÖÖÖ, Munamägi ja teised projektid - 23.-29.05.2022

Nädal jälle läbi ja nii tegevusterohke, et kõigest ei jõua kirjutada. 
Teen ülevaate valla erinevatest algatustest ja projektidest ning nende seisust:

- Arengukava uuendamise protsess on täies hoos, rahulolu uuringule vastas 169 inimest, avatud arutelu heaolu valdkonnas toimus 26. mail kl 14:00-18:00 Haanja Rahvamajas. Majanduse ja juhtimise valdkonna arutelu on 6. juunil kl 14:00-18:00 Rõuge rahvamajas.
- Ööbikuoru projekt on valmis. Objekti avamine on 3. juunil kl 17:00 ja algab Ööbikuoru keskuse eest. Samal õhtul kl 23:00 on Ööbikuorus öökino ehk ÖÖÖÖ KRATT tuleb ka! Kes just Põlvasse suve avapeole ei lähe, saab Rõuge maalilises ürgorus sõpradega ööd nautida. 

- Hajaasustuse programm – laekus 93 taotlust, paikvaatlused toimuvad sel nädalal.
- Kagu-Eesti spetsialisti meetmesse tuli 8 taotlust, paikvaatlus 1.juunil. 
- Tänavavalgustuse lisahange ehk II etapp on täitmisel ja graafikus. Hetkel on täidetud üle poole II etapi mahust. Hankelepingu täitmise tähtaeg on 09.11.2022.
- Mõniste kooli soojustamise hange on täitmisel ja graafikus. Akende vahetuseks on aknad kohapeale transporditud. Töövõtja on proovinud töödega võimalikult vähe koolielu segada, peale 14. juunit, mil koolis eksamid läbi, hakatakse ka uue kooliosa aknaid vahetama. Kooli direktor tegi ettepaneku jätta vana koolihoone ilus maakivivundament katmata. Selle soojustamisest tulev kasu on väike, aga vundamendi soojustamisega kaasnevate toode ärajätmisega säästab Tellija raha, mis kataks välisukse vahetuse ja varikatuste remondi kulud. Projekteerija ja Tellija nõustusid ettepanekuga. Hankelepingu täitmise tähtaeg on 24.11.2022.
- Rõuge staadioni II etapi ehituse hange on täitmisel ja graafikus. Hetkel on paigaldamisel rennid, äärekivid, vundamendikannud, seejärel hakatakse tegema siseringitöid. Kunstmurukate ja muu sellega kaasnev on ehitajal juba varutud. Hankelepingu täitmise tähtaeg on 07.10.2022. 
- Pooleli on Viitina madalseikluspargi hange.
- Kolme lagunenud hoone lammutamine on teostatud. Objektid olid - Sireli tn 2a, Varstu; Riia mnt 11 (Sangari maja) ja Riia mnt 47, Misso (sotsiaalkeskus). 
- Hankemenetlus on käimas Misso endise koolihoone asukoha väliala koos rajatistega projekteerimise ja rajamise hankes. Hankes on laekunud 1 pakkumus, hetkel käib töö selle nimel, et tehtav töö vastaks kohaliku kogukonna soovidele ning mahuks seejuures eelarve piiridesse. 
- Keeruline (aga mitte lootusetu) on seis Munamäe projektiga. 2. mail laekus üks pakkumus Munamäe projekti hankele. Hind 945 000€, varasem projekti hind oli 500 000€. 
Munamäe projekti taust: Projekt sai 2017.a piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist positiivse otsuse, projekti maksumus 500 000€. Programmi toetus 425 000€ ja esialgne valla omaosalus 75 000€.  Ehitus algas 2020 ja jäi 2020.a lõpus enne II akteerimist seisma seoses peatöövõtja ja omanikujärelevalve vaheliste erimeelsustega. 2021.a jaanuaris ütles vald lepingu üles. 
2021.a püüti sõlmida kolmepoolsed lepingud peatöövõtja, allhankijate ja valla vahel, et osta välja pooleli olevate atraktsioonide osad allhankijatelt. Õnnestumise korral oleks vald saanud allhankijatelt juba tehtud töö/furnituuri välja osta ja uus hange oleks tulnud oluliselt odavam. Kahjuks kokkulepped ei õnnestunud peatöövõtja vastuseisu tõttu. 
Edasi liiguti uue hankega, mida oli keeruline kokku panna, sest I akteerimise järgselt, mille on allkirjastanud nii peatöövõtja, omanikujärelevalve kui vald ning aksepteerinud rahastaja, oli tegelikkuses ehitatud edasi (tüli omanikujärelevalve ja peatöövõtja vahel tekkis II akteerimise juures). Samas olid mõned pinnasetööd juba varisenud seoses lahtiselt seismisega. Hangiti erapooletu ekspertiis tehtud töödele ja koostati uus hange. 
2. mail sai selgeks uue hanke summa. See on peaaegu topelt võrreldes varasemaga hoolimata sellest, et osa töid on juba tehtud. Hanke maksumuseks 945 000€ ja omaosaluseks siis 520 000€. Sellist omavahendite võimekust vallal ei ole. Peame sellest pakkumusest loobuma. 

Võimalikke valikuid:
1. Lõpetame projekti ja ei tee mitte midagi. Eesti kõige kõrgem punkt ja meie piirkonna enimkäidav vaatamisväärsus nagu ehitustander aastaid? Ei ole mõeldav. 
2. Lõpetame projekti ja maksame tagasi programmi toetuse mahus 51 000, mis Riigi Tugiteenuste keskus esimese akteerimise järgselt välja maksnud. Teeme selle aasta eelarves oleva omaosaluse jäägi + täiendava laenuga objekti minimaalselt korda. Miinuseks see, et paljud tegevused jäävad tegemata ja teeme kõik oma kulu ja kirjadega. 
3. Viime projekti ellu esialgses rahalises mahus, aga vähendatud tegevustega. Kuna Rõuge vald pole ainuke, kelle ehitusprojektis on hinnad kerkinud, siis oleks riigi/rahastaja poolne vastutulek tervitatav. Riigi Tugiteenuste Keskus (RTK) soovib vallalt uut projekti vähendatud mahus koos põhjendustega. Esitame selle lähipäevil. Projekt läheb uuele hindamisele. Kui vastus tuleb positiivne, siis algab uus hankemenetlus ehk kogu ajakava nihkub jälle. Positiivne on toetusraha kasutus ja tööde teostamine suuremas mahus kui iseseisvalt oleks rahaliselt võimalik. 
4. Hooandja projekt, kus kutsume üles kogu Eestit Munamäe projekti toetama? Otsime sponsoreid?🙈 Mõtleme sellele siis, kui muid variante enam pole. 

👉Liigume edasi variandiga 3 ehk teeme oma parima, et kasutada toetusrahasid. 

Munamägi on suvel avatud ja püüame selle kiiresti võimalikult külalistesõbralikuks kujundada, et peamine vaatamisväärsus ei oleks nii ehitustandri moodi. Vaatepilt torni jalutades ja vastuvõturuumis pole hetkel kena, aga vaatetornist näeb endiselt nii Venemaad kui Lätit. Vastuvõturuumis on plaanis kerge maalritöö ja ruumi sisustamine hubaseks olemasolevate mööbliesemetega kuni objekti valmimiseni.  

- SA Rõuge valla turism teemal. Praegune juhatuse liige on avaldanud soovi 31.05 seisuga sihtasutuse juhatuse liikme kohalt taanduda. Ei jätka ka nõukogu esimees. Miks? Ehk seetõttu, et algus ei ole läinud nii ladusalt kui esialgselt arvati. Iga muutus on keeruline, aga eriti keeruline on nii suur muutus, kus varasemad süsteemid, mis pikaajaliselt on toiminud omasoodu, püütakse liita ühte organisatsiooni. Sihtasutuse formaat on õige lahendus, sest ettevõtluse igapäevane arendamine, turismivaldkonna teenuste arendamine ja turismitulu teenimine ei ole valla ülesanne. 
Kuidas nõukogu ja vald kui SA asutaja tekkinud olukorra lahendavad? Uued nõukogu liikmed on nimetamisel. Leitud on asjalik inimene, kes on nõus kiirelt suvehooaja Rõuge valla turismiobjektid käigus hoidma ja turundama. Elu läheb edasi.  

Pildikesi heaolu valdkonna arutelult:



 

Comments