EESMÄRK ILMA PLAANITA ON LIHTSALT SOOV - 6.-12.06.2022

 SELLESSE NÄDALASSE mahtus

- Rõuge valla arengukava kooslemine majanduse ja juhtimise valdkonnas. Oma aega panustas valla arengu heaks ligi 40 inimest.

Tegin ülevaate arengukava juhtimisvaldkonna visioonist, eesmärkidest ja arengutest. Kindlasti on 2018.a püstitatud eesmärkide suunas liigutud, aga sellele hinnangu andmine on keeruline, sest kasutatud mõistete sisu pole avatud, mõõdikuid ja baastaset pole määratud. Näit. eesmärk - Avalikud teenused on kodanikusõbralikud. Mida tähendab kodanikusõbralik? Kas see on hea teeninduskultuur, e-lahenduste olemasolu, avalike hoonete kättesaadavus erivajadustega inimestele, võimalus kodulehel teksti suurust seadistada või hoopis muu? 

Uue arengukava puhul on oluline täpsustada eesmärgid ja tuua juurde mõõdikud, et arenguid oleks võimalik seirata. Realistliku plaani tegemine on väga oluline, sest eesmärk ilma plaanita on lihtsalt soov (A. Saint-Exupery).

Viimaste aastate kriisid (Covid, energiakriis, Ukraina sõda) on näidanud, et senised avaliku sektori valitsemise süsteemid ei ole piisavalt paindlikud kiirelt muutuvatele välistingimustele reageerimiseks. Protsessid ja struktuur on jäik ning pigem sobiv nö liinitööks, kus väliseid muutuseid on vähe.

Kiireks reageerimiseks on vaja avatud süsteemi, mis ühendab erinevad partnerid ja sidusgrupid ühiste eesmärkide nimel koostööle. 

Kuidas luua organisatsiooni, mis oleks kriisides nõtkem, tõhusam ja loovam? Üks mõte, mida oleme arutanud sotsiaalse innovatsiooni doktorandi Kadri Kangroga, oleks OECD Avaliku sektori innovatsiooni deklaratsiooni ratifitseerimine. Selle eesmärgi suunas liikumine motiveeriks meid teadlikult oma tööprotsesse üle vaatama, kujundama neid avatumaks ning paindlikumaks. 

OECD avasektori innovatsiooni deklaratsiooniga võetakse vastutus lähtuda avaliku sektori uuenduste soodustamiseks viiest printsiibist: 

- innovatsiooni omaksvõtmine ja edendamine 

- töötajate julgustamine uuendusi ette võtma, töötajate varustamine vajalike teadmiste ja vahenditega

- uute partnersuhete arendamine ning erinevate osapoolte hääle kuuldavaks tegemine

- avastamise, katsetamise ja uuenduste juurutamise toetamine, uuendusmeelne organisatsioonikultuur

- kogemuste, heade praktikate ning õppetundide jagamine ja levitamine

Kuna deklaratsiooni printsiipide ülekandumine igapäevastesse protsessidesse ei juhtu üleöö ning töötajate hoiakute ja harjumuste muutmine võtab aega, siis võiks võtta eesmärgiks, et võtame deklaratsiooni vastu aastaks 2025. Põhimõtted võiks puudutada ka hallatavate asutuste toimimist. Valitsemise peatükis võiks selline ambitsioonikas eesmärk olla küll. 

- Võrumaa Partnerluskogu strateegia 2023-2029 koosolek. LEADER rahastus on väga oluline võimendi meie piirkonna arendamiseks. LEADER sekkumise üldeesmärgiks on maapiirkondades atraktiivse elu- ja ettevõtluskeskkonna ning aktiivsete ja ühtehoidvate kohalike kogukondade terviklik arendamine läbi LEADER põhimõtte. Uue strateegia ja meetmete kujundamine käib. 19. augustil on kavas suur ARENGUPÄEV, kuhu tasub kindlasti sattuda ja seal ka häält teha.  

-  RINGSÕIT Krabi-Mõniste-Varstu-Kangsti

-  Alustasin Krabi koolist. Püüame veelkord müüa Krabi koolihoonet. Hoone on heas seisus, aga vajab omanikku, kes tooks sinna uue elu. Majas jalutada oli nukker, aga samas tekkis ka lootus. See on hoone, mis on loodud hariduse andmiseks - aatriumid, avatus, helgus. Kirjutan sellest pikemalt järgmise nädala lõpus, kui eelnõu on läbinud majanduskomisjoni. 

- Kohtusin ettevõtja Allan Põdraga, kes on turismi eesmärgil korrastamas Krabi veski hoonet. Tegemist on kindlasti elutööga, sest visioon on suur ja tööd on palju… aga noor veskimees on tulnud. Palju jõudu ja edu!

- Jalutasin Mõniste pargis, vaatasin otsa järvele ja suurele jaanituld ootavale lõkkehunnikule.  Külastasin Varstu kooli uut palliplatsi, Kooli tn 5 koristatud platsi ja astusin läbi Daisy kohvikust. Teele jäi ka Kangsti külaplats, kus kolm vaprat tegid heakorratöid. Elu käib, see on kindel. 

Tundmatu autori joonistus Krabi kooli käsitööklassis

Krabi kooli võimla

Krabi koolimajas töötab raamatukogu

Mõniste järv

Varstu kooli uhke palliväljak

                                                          Kohvik Varstus Daisi juures

                                                                 Kangsti külaplats







Comments