Põnnid ja mudilased, Misso Bermuda, maakondlik koostöö, uus Ööbikuorg, - 30.05-5.06.2022

 SELLESSE NÄDALASSE mahtus: 

- Rõuge valla lusikapidu. Kutsutud oli 40 põnni koos vanematega. Just nii palju sündis eelmisel aastal lapsi Rõuge valda. Igale uuele vallakodanikule kingiti nimeline graveeritud hõbelusikas, eestikeelne ja piirkonnale kohaselt võrukeelne lasteraamat.

Fotol vasakult: Rõuge valla laste heaolu inglid 
Elin Needo, Elin Liivaoja, Hanna Loore Marjeta Salumäe

- Lõpule jõudis Eesti-Vene koostööprojekt "SaveSmart". Projekti eesmärk oli parandada avalikus kasutuses olevate hoonete energiatõhusust Eestis ja Pihkva oblastis, võttes hoonete renoveerimisel kasutusele uusi tehnoloogiaid ja nutikaid lahendusi. Rõuge vallas kaasajastati rahvamaja küttesüsteem, viies selle üle maaküttele ja paigaldati elektri tootmiseks päikesepaneelid. Vene partneritega lõppes koostöö Ukraina sõja puhkedes, aga Eesti partnerid said oma tegevused lõpule viia. 

- Lastekaitsepäeval sain osa vahvast Võrumaa mudilaste laulu- ja tantsupeost, mis algas jalutuskäiguga Tamula rannast Roosisaarele. Rõuge valda esindasid Haanja kooli lasteaed, Mõniste Kooli lasteaed ja Rõuge lasteaed. Ülivahvad tantsud-laulud ja peo asukoht. Lava taga laiutas järv ja linn. Tõeliselt mõnus paik. 



- Toimus Võrumaa Arenduskeskuse nõukogu koosolek. Nõukogu liikmed on Võrumaa omavalitsuste juhid ning ettevõtjad, MTÜde ja organisatsioonide esindajad. Koosolek toimub kord kuus. Seekord valiti uus nõukogu esimees (Anti Allas), kinnitati arenduskeskuse majandusaasta aruanne, lepiti kokku maakondlikud tegevused kohalikele omavalitsustele suunatud kriisivalmiduse taotlusvooru, otsustati igati toetada programmeerimiskooli laienemist Võrru. 

Maakondlike spordiliitude rahastamine on ümberkorraldamisel. Kultuuriministeerium soovib muuta rahastust selliselt, et riik panustaks sama palju kui maakond ehk omavalitsused. Hetkel on Võrumaa omavalitsuste poolne rahastus olnud väiksem kui riigi rahastus. Samas on Kultuuriministeerium ka lubanud, et on nõus omaltpoolt kuni 20% varasemale toetussummale juurde panema kui omavalitsused sama teevad. See oleks tugev ja vajalik võimendus meie tublile spordiliidule, aga teisalt on omavalitsustel päris keeruline toimetada - hinnakasv kõigis valdkondades + riigi soov nügida järjest rohkem ülesandeid KOVidele, aga rahaliste vahendite nimel käivad näljamängud.  

- Kaunis ja esteetiline keskkond muudab ka meid endid paremateks inimesteks. Iga uus asi loob võimalusi ja uusi väljundeid. 3. juunil avasime Ööbikuoru turismimaastiku arenduse. Lisaks Ööbikuoru külastuskeskusele toimus uuendusi ka Ala-Rõuges. Suurjärve kaldal valmis galerii, kus saab jalgu puhata ning järvevaatele lisaks nautida pidevalt uuenevaid näitusi. Järvele pilku heites võib silma jääda ka Suurjärve sügavamat kohta tähistav poi. Suurjäerve ääres olevale kõnnitee asfaldile maha märgitud Rõuge kõige-kõigemate mõõdupuu. Kollaste joonte abil saate aimu kui sügav on tegelikult Rõuge Suurjärv või kui kõrgele kõrgub Pesapuu torn. Pesapuu ning hiljem Ööbikuoru maastiku visuaalse plaani on teinud arhitekt Karmo Tõra. 



- Reede õhtu lõppes järjekorde kummuli veoautoga Misso ohtlikul ohutussaarel. Tegemist on riigi maanteega. Nüüdseks on ennetavalt üleval kollased hoiatussildid, aga rekkad on ikka kraavis. Hetkel tean mina vähemalt kolmest rekkast, mis on kummuli läinud poole aasta jooksul. Õnneks pole inimesed viga saanud, aga iga kord on tekkinud keskkonnareostus ja ühel korral oli tegu ka plahvatusohtliku veosega. Valla poolt pöördume järjekordselt Transpordiameti poole, et leida olukorrale ohutum lahendus. Mõned soovitavad vallal panna kiirusemõõtja, et siis trahve koguda. Mulle tundub, et trahvide kogumine läheb keeruliseks, sest tegu on transiidikoridoriga, kust vuravad läbi enamasti välismaised masinad ja nendelt hiljem trahvide kätte saamine võib olla keeruline. 

- Hea meel on meie noorte ettevõtjate üle. Sel nädalal katsid valla sündmustel laua Rõuge valla toitlustusettevõtjad. Nii šikki peolauda kui lusikapeol oli, pole ammu näinud. Toitlustaja Pullijärve Kohvik Missost. Ööbikuoru avamisel pakkus maitsvat kohupiimatorti Daisi Tordid Varstust. Toetame võimalusel omasid! Lisaks püüame sündmusi korraldada keskkonnahoidlikult. 


- Sel nädalal toimus viimane eesti keele tund enne suvepuhkust Rogosi mõisas. Õhinapõhiselt andsid tunde Ukraina sõjapõgenikele Viia Varula ja Maie Oppar. Suur-suur tänu! 

Comments