Tublimatest tublimad, koolide lõpetamised, vee- ja kanalisatsioonitrassid, vihmausside austamine - 13.-19.06.2022

 SELLESSE NÄDALASSE mahtus:

- Tublide õpilaste vastuvõtt

- Põhikoolide lõpetamised Haanjas, Varstus ja Mõnistes 

- Majandus- ja arengukomisjoni koosolek

- SA Haanjamaa Sport nõukogu koosolek

- Kohtumine Riigikantselei innotiimiga

Teisipäeval toimus majandus- ja arengukomisjoni koosolek. Komisjon toetas majandusaasta aruande heakskiitmist volikogus ja kuulas valla põhimääruse muutmisele tehtud ettepanekuid. Keskkonnaministeeriumi asekantsler Antti Tooming tegi ülevaate riigi veemajanduse suundadest. Rõuge valla vee- ja kanalisatsioonitrassid (va Haanja ja Ruusmäe) on Rõuge Kommunaali majandada, aga juba praegu (ja tulevikus) ei saa väiksesed vee-ettevõtted nagu OÜ Rõuge Kommunaal riigipoolseid toetusmeetmeid kasutada. Ainult valla eelarvest trasside uuendamine ja uute rajamine ei ole mõistlik. Lähiaastal tuleb otsustada, kuidas ja koostöös kellega tagada veemajanduse jätkusuutlik areng Rõuge vallas. Ülevaate oma organisatsiooni majandusnäitajatest ja liitumistingimustest tegi üks võimalikest koostööpartneritest AS Võru Vesi. 

Selle kuu volikogusse tuleb uuesti Krabi kooli müük. Krabi kool läheb oksjonile 250 000€ alghinnaga, kui volikogu selle uuel nädalal nii kinnitab. 2020. a sai vald Krabi kooli kinnistu riigilt tagasi. Tollel hetkel oli Krabi kool hinnatud 280 000€. Selle hinnaga pole kinnistut õnnestunud müüa. Oluline on teada, et vastavalt riigivara seadusele, peab vald tagastama riigile 65 protsenti vara harilikust väärtusest (mis riigilt omandamise hetkel oli 280 000€). Seega, kui müük, siis tuleb tuleb riigi tuludesse viie aasta jooksul kanda 182 000€. Kõige tähtsam on leida Krabi koolile ostja, kes tooks majja elu. Looduse rüpes asuv koolimaja sobib ideaalselt koolituskeskuseks, laagrite pidamiseks, suurettevõtte suvekontoriks jne. 

Neljapäeval oli põnev zoomi vestlus Riigikantselei innotiimiga. Rõuge vald vajab lahendust, kuidas elanikke paremini kaasata, aga mitte ainult kaasata, vaid ärgitada ka lahendusi looma. Võimalusi on erinevaid - Vunki Mano loomehäkatoni formaat on Võrumaa enda kohapealne ja väga hea näide koosloomest. Amsterdamis kasutatakse digivõimalusi, et kaasata inimesi poliitikate kujundamisse ja ettepanekute toomisesse laiale arutelule. Ükski lahendus ei ole universaalne. Leida tuleb just meie valla konteksti sobiv meetod või mitu, et kõigil oleks võimalik rääkida kaasa ja panustada just neile sobival moel. Innotiimi üks soovitus temaatiliseks kaasamiseks oli Rahvakogu. Rahvakogu meetod on arutleva demokraatia põhimõtteid järgiv ühisloome-meetod. See võimaldab langetada teadlikke otsuseid, jõuda kompromissini eri alternatiivide vahel, selgitada välja elanike ühisarvamuse. Rahvakogude keskmes on juhusliku valimiga osalejad, kes esindavad elanikke vanuse, rahvuse, hariduse, sissetuleku ja muude tunnuste järgi. Hiljuti tegi esimese katsetuse Tartu linn. 15 000 elanikule saadeti kutse ja huvitatute seast valiti välja 55 inimest nö läbilõige Tartu linna elanikest. Rõuge puhul võiks rahvakogu kasutada näiteks hariduse, kliima, ettevõtluse või kultuurivaldkonna poliitikate kujundamisel. 

Kolmapäeval toimus SA Haanjamaa Sport nõukogu koosolek. Juhatuse liikme Anti Saarepuu lepingut pikendati järgmiseks kolmeks aastaks. Suuremate väljakutsetena seisab sel aastal ees suusakeskuse peahoone rekonstrueerimine ja 2023. aasta alguses IBU juuniorite karikaetapile kaasa aitamine. 

Mõniste kooli 61. lend
Varstu kooli 5. lend

Neljapäeval tunnustasime ligi pooltsada koolinoort, kelle saavutused õppimises, spordis või olümpiaadidel olid lõppenud õppeaastal väga head. Kingituseks said noored Ingeri kontserdi ja kaasa Võru Gümnaasiumi õpilasfirma Mõte motivatsioonimärkmiku. Kõik saavutused on olulised, aga olulisem kui olla kellestki parem ja iseennast pidevalt teistega võrrelda, on võit iseenda üle. Olla täna parem inimene kui sa olid eile ja püüda teha paremini kui varem!

Parimate õpilaste vastuvõtul esines INGER

Tänutundega osalesin kolme põhikooli lõpetamistel. On väga eriline tunne olla korraks osa perede ja noorte jaoks nii olulisest sündmusest nagu kooli lõpetamine. Meenusid oma laste lõpetamised ja nii mõnigi kõne kiskus pisara välja - vanemate uhkustunne ja samas teadmine, et põhikooliga saab lapsepõlv läbi ja noore õlule tuleb järjest rohkem vastutust. Aga mis siin ikka heietada. Nii peabki olema. Huvitav oli see, et lennud olid väga mehised - Haanjas lõpetas kolm noormeest, Varstus kaheksa noormeest ja Mõnistes viis noormeest ja kaks neidu. Iga lõputseremoonia oli erinev - Haanjas hubane ja südamlik, Varstus energiast pulbitsev, Mõnistes pidulik ja hingestatud. Rõuge Põhikooli lõpetamisel osales valla poolt volikogu esimees, kelle pojapoeg sel aastal kooli lõpetas. 

Uuel nädalal ootab ees Leiutajate Külakooli lõpupidu, volikogu, võidutule toomine ja jaanipeod. 

Midagi põnevat ka. Viimasel ajal on valla poole pöördutud huvitavate kaebustega:

- Linnud lõugavad kalmuaias. Surnuaed on rahupaik. Seal peab vaikus olema. 

- Rõuge staadionil tehti pinnasetihenduse töid (masin tekitas vibratsiooni): Rõuge vallas ei austata vihmausse.

- Valla surnuaedadele tuleb ehitada ümber aiad, et hinged ei pääseks surnuaiast välja. 




Comments