Energiat täis Luutsniku kogukond, Leiutajate Külakooli lõpupidu - 27.06-3.07.2022

SELLESSE NÄDALASSE mahtus

Vallavalitsuse töötajate kohtumine Luutsniku kogukonnaga. Kuidas sinna sattusime? Olime raamatukogu juhataja pr Ailiga arutlenud, et vallamaja töötajad võiks tulla Luutsniku rahvaga kohtuma, sest vald on peale haldusreformi kaugeks jäänud ja töötajaid ei tunta. Arengukava arutelul sain tuttavaks proua Mai Merikesega, kes oli pahane mõisas toimuva osas, lisaks mured erinevatel keskkonnakorralduslikel teemadel. Sai kokku lepitud, et tuleme külla. 

Äärmiselt sisukaks kujunenud kokkusaamisele oli tulnud üle 30 kogukonna liikme. Rääkisime teemade kaupa kõik valupunktid läbi - Luutsniku mõis, mis on olnud kool ja kogukonna süda, on käinud käest kätte ja lagunenud. Kohati on uksed-aknad eest ära, põrandad lagunenud, maja vasakus seinas suur mõra. Omavalitsusel pole võimu sundida eraomanikke mõisa renoveerima, müüma vastutustundlikule omanikule või kogukonnale. Saame avaldada survet hoone konserveerimiseks läbi märgukirjade, hoiatuste ja sunniraha. 

Juttu tuli ka kaevandustest, allikatest, ligipääsust avalikele veekogudele ja Luutsniku priitahtlike arendusplaanidest. Kohtumisel osalesid lisaks valla töötajatele volikogu esimees Mati Kuklane ja volikogu liige Anneli Luisk.

Üle-eelmisesse nädalasse jäi Leiutajate Külakooli II lennu lõpupidu ja kooli lõpuaktus (oluline sündmus, mis jäi kajastamata). Vahva ülesehitusega pidu, kus kõnede asemel tervitati lõpetajaid lauludega. Esitati ka kaks näidendit. Silma hakkasid väga loovad näidendite rekvisiidid - pappkastist kujundatud lohepea jm. Tuult tiibadesse andekatele lõpetajatele.

Sänna lohe

Leiutajate Külakooli 6 lõpetajat ja koolidirektor Hendrik Noor

 Luutsnikus jätkus juttu kauemaks nii sees...
.
...kui väljas

Lagunev Luutsniku mõis














Comments