Muutused koputavad uksele - 05.-11.09.2022

Kirjakandja Petškin

Omniva soovib sulgeda postipunktid kogu vallas ja pakkuda selle asemel personaalse kirjakandja koduteenust. Meenub postimees Petškin Prostokvašino lugudest: tuli tuppa, ajas juttu, jõi teed koos pererahvaga ja oli igati muhe tegelane. Kuidas Omniva teenus välja hakkab nägema, ei tea, aga selge on see, et kui üksikule vanemale inimesele koju minna, siis tuleb natuke muud juttu ka puhuda. Omniva töötajatest võivad saada sotsiaaltöötajate abilised. Vaevalt, et Omniva ise seda teenust sellisena on mõelnud, aga mine tea. 

Muutus soovitakse ellu viia juba sel aastal alates 1. novembrist. Valla allasutustest on praegu postipunkti lepingud Rõuge ja Varstu raamatukogudel. Postipunktid on ka mõnes meie valla Coopi poes: Haanjas, Missos, Ruusmäel ja Mõnistes. Postipunktide kasutus on Omniva statistika alusel vähene. 

Nagu juba öeldud, asendatakse postipunkti teenus personaalse postiteenusega. See tähendab, et klientidele, kelle jaoks postipunkt on kaugemal kui 5 km, osutatakse postiteenuseid kodus. Kirjakandja külla tulek on tasuta, aga postiteenuste eest tuleb maksta vastavalt hinnakirjale. Kuna meile lähim postipunkt jääb Võrru, siis on kogu Rõuge vald personaalse postiteenuse territoorium. Postimees toob ja võtab sinu kirja, paki, müüb sulle marke ja ümbrikuid, aitab teha makseid. Lubatud teenus tundub mugav just vanemale sihtrühmale – ei peagi pakki käe otsas postipunkti või postipunktist tagasi vedama, kõik tuleb koju kätte. Töötavale inimesele see nii mugav pole, sest teenust osutatakse ainult tööajal kell 8–17. Postitöötaja saab koju tellida telefoni või e-kirja teel. Nooremad inimesed, kes liiguvad ringi, lahendavad oma pakisaatmised/saamised ilmselt pigem pakiautomaadi kaudu. Ainuke mure on, et meil on pakiautomaadid ainult Varstus ja Rõuges. Kes teab, ehk peitub just siin võimalus meie valda pakiautomaate juurde saada? 

5. septembril toimus arutelu valla töötajate, raamatukogude juhatajate ja külaelukomisjoni liikmete osalusel, et anda meie sisend ja soovid Omnivale. Omniva avaldas soovi paigaldada pakiautomaat Varstusse. Vald seda ei toeta, sest Varstus on DPD automaat ja seeläbi teenus olemas. Omniva jaoks on tegu konkurendiga, aga valla vaates on elanikele pakiautomaadi teenus tagatud. Valla poolt soovime nelja pakiautomaati: Mõnistesse, Haanjasse, Misso ja Ruusmäele. Misso ja Ruusmäe puhul võib alustada ju väiksemate pakiautomaatidega ja jälgida, kuidas need toimivad. Vald on nõus andma ettevõttele oma asutuste seinapinnad ja elektriühendused. 

Rääkisime Omnivaga ka kirjade saatmisest. Rõuge vallas on 18 kirjakasti, neist seitsmesse pannakse keskmiselt 1–5 kirja kuus. Kirju saadetakse üha vähem, enamus suhtlusest toimub telefoni teel või elektrooniliselt. Omniva soovib osa kirjakaste eemaldada või tõsta need uude, tihedamini käidavasse kohta. Samas, kui kirjakast kaob, siis on võimalik kiri anda otse postimehele kasutades personaalset postiteenust. Ettevõte ise näeb potentsiaali Viitina ja Kangsti kastide asukohal, aga teiste kirjakastide osas avaldasid arvamust kohalikud eestvedajad ja külaelukomisjoni liikmed:
- Viia Nursi küla postkast endise kaupluse seinalt Nursi külakeskuse seinale. Poodi enam ei ole ja inimesed saavad peamiselt kokku külakeskuses. Ehk toimib postkast seal paremini, proovida ju võiks. 
- Pärilijõel on üks ühine grupikast posti jaoks. Saadetavate kirjade kast on samas komplektis. Kohalike arvamus on, et see võiks ikka paika jääda.  E, K ja R käib postiljon nagunii ja siis ei ole ju suur vaev ka kirjakast üle vaadata. 
- Luutsnikul on üks inimene, kes kirjakasti kasutab. Kui kast ära kaob, siis saab ta kirju anda postiljonile otse või läbi Luutsniku raamatukogu töötaja. Inimene ütleb, et ta saadab kirju tihedamalt kui kord nädalas. 
- Vana-Roosa kirjakast on kehvas kohas. Kui see ümber paigutada, siis külaplatsi või kiriku juures võiks see olla paremini leitav. Kui ära kaob, siis ilmselt ei juhtu ka midagi.   
- Metsavenna kaupluse seinal olev postkast võiks jääda. Metsavenna pood soovib hakata poes müüma postkaarte, et inimesed saaks kohapealt metsavendade sümboolikaga kaarte saata. 

Tehtud ettepanekud on esitatud Omnivale. Kuidas äriline ettevõte oma teenusvõrgu lõpuks kujundab, ei ole hetkel teada. 

Kaunimate kodude tunnustamine Kakuveski talus
Rõuge kaunimad kodud

Esmaspäeval said tunnustatud Võru maakonna ja sealhulgas ka meie valla kaunimad kodud. Maakonna kaunimaks koduks valiti Nursis asuv Kakuveski talu. Selle vana veskikoha on kauniks koduks kujundanud Helika Pung ja Kaido Parv ning nende tublid lapsed. Arenduskeskuse juhi Tiit Tootsi vastuvõtule olid kutsutud ka teised nominendid kogu maakonnast, oli väga hubane ja inspireeriv õhtu.

Maakonna areng

Käimas on Võrumaa arengustrateegia uuendamine. Miks seda vaja on? Arengustrateegia on kokkulepe, milles on sõnastatud kogu maakonda puudutavad fookusvaldkonnad ja suundumused. Kõige olulisem on arengustrateegia uuendamise protsess ise. Tegemist on erinevate organisatsioonide sageduste ühtlustamisega, et kõik saaksid maakonna arendamisest üheselt aru ja toetaks või vähemalt ei takistaks seda oma tegevustega.  

Raamatukogude konverents - Sirje Saarniit, Evi Taal, Aili Valb, Ülle Siska
Raamatukoguteenuse ümberkorraldamine Krabil

Rõuges toimus Kagu-Eesti raamatukogude aastakonverents „Ma näen aega“. Oli väga sümboolne, et konverents just Rõuges toimus – Rõuge raamatukogu saab 24. septembril 100-aastaseks. Konverentsil oli raamatukogude töötajaid üle Kagu-Eesti. Kui mind kutsutakse kuhugi esinema, siis panen endale enamasti mõne sõna või mõtte paberile. See on juhuks, kui peaks tekkima hetk, kus pea on tühi ja midagi ei tule meelde (seda on juhtunud). Paberijupp annab kindluse, et varuvariant on olemas. Aga enamasti läheb nii, et tajun kohapeal auditooriumi ja räägin seda, mis mulle intuitiivselt sobiv tundub. Seekord oli päris keeruline sõnu leida. Otsustasin rääkida, mis südamel.
 
Olin just tulnud istungilt, millel kinnitasime eelnõu Krabi raamatukogu sulgemiseks 1. novembrist. Krabi kooli sulgemise järel on raamatukogu klientide arv oluliselt vähenenud. Mõni muutus toob piirkonnas kaasa doominoefekti, Krabi kooli sulgemine oli sellise jada käivitaja. Aga nüüd edasi raamatukogust… 

Sel aastal on laenutajaid olnud 42, aga sagedaid laenutajaid on u 10–20 inimest, kellest omakorda viiele inimesele osutatakse teenust kodus. Krabi raamatukogu on olnud avatud ühel päeval nädalas – reedeti. Kuna energia hinnad on pööraselt tõusnud, siis peame tegema raskeid valikuid ja teenuseid kokku tõmbama. Suurt ja tühja koolimaja on kallis kütta. Me ei jõua, ja pole ka mõistlik teha investeeringuid küttesüsteemi parendamiseks. Hoone on müügis ja kuni maja pole maha müüdud, siis kas võiks jätkata nii, et maja ei köeta, aga raamatukogu teenus säilib ja ainult reedeti paneme sisse elektriradiaatorid? Nii ei saa. Raamatukogu juhataja sõnul ei sobi raamatutele ebaühtlane kliima, rääkimata niiskusest – raamatud lihtsalt hävivad. 

Plaan on selline, et raamatukogu juhataja Evi Taal, kes töötab neli päeva Haanja raamatukogus, osutab Krabi piirkonna tellijatele edaspidi koduteenust kord nädalas, reedeti. Võimalus laenutada ei kao. Raamatuid saab tellida telefoni teel ja arutades läbi oma tuttava inimesega, kes tunneb lugeja eelistusi. Kord kuus, reedeti, hakkab Krabi kõrtsis olema raamatuklubi. See võimaldab inimestele, kes olid harjunud raamatukogusse käima, sotsiaalset suhtlust ja võimalust kodust välja tulla. Juhataja saab raamatuklubi raames tutvustada ja kohe kohapeal välja laenutada uusi raamatuid, lugejad saavad vahetada mõtteid oma hiljuti loetud raamatutest. Liituda võivad kõik huvilised. Täpsemat infot jagab raamatukogu juhataja Evi. 

Mis saab nende raamatutega, mis on praegu Krabi raamatukogus? Valla raamatukogude töötajad vaatavad need üle ja raamatud jaotatakse teiste valla raamatukogude vahel, et raamatud säiliks heades tingimustes. 

Sünnipäevalaps Sirje Moorus ettelugemas üle-eestilisel lugemistunnil
Üllatus Ruusmäel

Samal päeval kui mul endal, on sünnipäev ka Ruusmäe raamatukogu juhatajal Sirje Moorusel. Tegime talle üllatusvisiidi ja saime ise ka üllatuse osaliseks – potsatasime sisse keset lugemistundi. Ajasime juttu ja lugejad väljendasid soovi vallavanemaga eraldi kohtuda. Koostöös raamatukogu juhatajaga leiame sobiva aja. 

Kalvi Kõva ja Tiit Toots nurgakivi üritusel
Rõuge priitahtlike depoo nurgakivi

Reedel pandi nurgakivi Rõuge priitahtlike pritsumeeste uuele hoonele. Pritsumehed eesotsas Kalvi Kõva ja Tiit Tootsiga koguvad toetusi ja veavad eest hoone ehitust. Projekti toetavad nii eraannetajad kui ettevõtted. Vald on toetanud depoo ehitust 120 000 euroga, riik on andnud oluliselt rohkem. Kuna hinnad on hüppeliselt kasvanud, siis on märkimisväärne osa endiselt puudu. Anna oma panus, et vabatahtlikel oleks head tingimused, kõrge motivatsioon ja elu maal oleks turvalisem. Loe täpsemalt, kuidas toetada SIIT.

Palju õnne, Võrumaa malev!

Reedel tähistas oma 105. sünnipäeva Võrumaa suurim vabatahtlikke koondav organisatsioon – Kaitseliidu Võrumaa malev. Rõuge vald kinkis malevale saunakibu ja viha ning andis malevapealikule üle vastukutse vallavanema hommikusele saunavastuvõtule 21. oktoobril, valla sünnipäeval. PS! Rega oma saun ka sündmusele.  Kui sa ei saa regamisega hakkama, siis kirjuta jaana.kovatu@rauge.ee





 

Comments