Tähistame koos Rõuge valla 5. sünnipäeva...saunas - 29.08-04.09.2022


Sünnüpäiv sannan

Ühel muhedal suveõhtul sai kokku kamp Rõuge valla kultuurinõnaskeid (nõnask = ninamees/eestvedaja), et arutada, kuidas vääriliselt, aga samas ägedalt tähistada Rõuge valla sünnipäeva. Kas teha nii nagu varem on tehtud, pakkuda teenuskeskustes kringlit ja ehk teha ka mõni kontsert, või tähistada hoopis teistmoodi? Mis on see ühine asi, mis on omane nii missokatele, mehkadele, haanjalastele, rõugelastele kui varstukatele? Eks ikka sann, hää süük ja juuk. Või kõik korraga? Eda Veeroja ja Külli Eichenbaum on suitsusauna kombestiku UNESCO nimekirja vedanud ja saunateema Võrumaale põlistanud ning meil ei jää muud üle kui sellest nüüd kasu lõigata. Saunasünnipäeva idee kargas pähe abivallavanem Tõnu Niilole. Kultuurirahvaga koos saunas mõtet arendades sai sellest vahva formaat, milles igaüks, kel saun, saab osaleda. Tähista valla sünnipäeva 21. oktoobril saunahommiku, -lõuna või -õhtuga koos pere ja sõpradega või ava see külalistele! Osalema on oodatud ka turismiettevõtjad, saunade tootjad jt, kes tahavad oma võimalusi tutvustada. Rõuge valla terviseks saad leili visata kas või Soomes, Viimsis, Hiiumaal või Austraalias. Oluline on, et registreerud ja jäädvustad õigel päeval sündmuse, jagades sotsiaalmeedias fotot saunast teemaviitega #saasanna. Löö kaasa maailma esimeses algatuses, kus kogu vald saab sauna 😊. Kõik osalevad saunad saavad kingituseks “Rõuge vald 5” tänuplaadi. Loe täpsemalt ja registreeru

Kogukonnafestivalist ja maailmaülikoolist

Võrumaa maheprojektide eestvedaja ja Rõuge valla elanik Kaja Kesküla veab eest projekti, et kaasata Leader Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi rahastust kogukonnafestivali „Mina tean, kust tuleb minu toit“ korraldamiseks Rõuge Ööbikuorus. Rõuge vald, Võrumaa Arenduskeskus ja Võrumaa Talupidajate Liit on Kajale toeks. Festivali raames toimuks Tartu 2024 Maailmaülikooli mahekärajate arutelud, töötoad kultuuripärandi, kohaliku toidu ja käsitöö ning jätkusuutliku majandamise teemadel, laat õpilasfirmade ning mahe- ja kohalike toodetega ning kohalik kultuuriprogramm. Kas projekt saab rahastuse, ei tea, aga sisu väga heaks ürituseks on olemas. 

 Esimene koolipäev Rõuge Põhikoolis. Foto:Grethe Rõõm

Esimene koolipäev

Rõuge vallas läks sel õppeaastal esimesse klassi 30 õpilast. Kokku õpib valla koolides kokku 342 õpilast (EHISe andmed), sh Rõuge Põhikoolis 175, Haanja Koolis 67, Mõniste Koolis 47 ja Varstu Koolis 53. Lisaks on vallas erakool - Leiutajate Külakool Sännas, kus õpib 40 last. Koolirõõmu õpilastele, jõudu ja mõistmist õpetajatele ning meelerahu lapsevanematele!

Rakvere vald Rõugel külas

Pakkusime Rakvere valla kollektiivile kisselli ja tutvustasime Rõuge valla tegemisi. Valdade omavaheline läbikäimine, parimate kogemuste ning ebaõnnestunud ämbrite jagamine on väga kasulik. Me tegeleme küll iga päev sarnaste teemadega, aga lahenduskäigud on tihti erinevad. Rakvere vald, mis moodustus endistest Sõmeru ja Rakvere vallast, ümbritseb liblikakujuliselt Rakvere linna. Valla territoorium on kolm korda väiksem kui Rõuge valla pindala, aga elanike arv mõnevõrra suurem. Rakvere vallas asub kõigi eestlaste maitsemeeltele tuttav tootja Rakvere Lihakombinaat. Rakvere vald on rikas maavarade poolest, seal paiknevad Sämi liivamaardla, Ubja põlevkivi kaevandusväli ja Lõuna-Aru lubjakivikarjäär. Lisaks sellele on kogu valla territooriumil suured passiivsed põlevkivi- ja fosforiidivarud.



Comments