Arengutest Nursipalu laiendamise projektis


Kakkoveski talu peremees toomas näidet oma talust, millest osa jääb planeeritavale alale ja osa sellest välja

5. jaanuaril toimus Nursi ja Sänna elanike soovil kohtumine kogukondadele Kaitseministeeriumi ja Kaitseinvesteeringute Keskuse ekspertidega. Riik on vahepeal teinud jõulisi samme ning kuulutanud välja erinevad hanked: Sõmerpalu-Valga mnt vahelise uue tee rajamineteeninduslinnaku ehitus, lisaks „Nursipalu harjutusvälja ja selle laienduse keskkonnaülevaate koostamine, täiendavate uuringute vajaduste kaardistamine ning täiendavat hindamist vajavate potentsiaalselt oluliste keskkonnamõjude tuvastamine“.

Laiendamise õigusliku alusena oodatakse Vabariigi Valitsuse tehtavat erisust, mis võimaldab võimalikule sõjalisele ohule viidates vältida riigi eriplaneeringust tulenevaid pikki menetlusprotsesse ning kaasamist ja teha laienemine ära 15 kuuga. 

Harjutusväljaku laiendamine tahetakse nui neljaks ära teha, aga milline on selle mõju meie piirkonna elu- ja looduskeskkonnale ning demograafilisele olukorrale viie, kümne ja kahekümne aasta pärast?

Mida me valla poolt pärast seda kohtumist tegime? Kuna kohal viibinud ametnikud kinnitasid kohtumisel korduvalt, et harjutusvälja asukoha eelvaliku otsus koos asjakohaste kaalutlustega on tehtud ja vormistatud dokumendina olemas, siis palus vald teabenõudega selle dokumendiga tutvumist. 

Lisaks palusin kiiret kohtumist Võrumaa kohalike omavalitsuste juhtidega, et arutada edasisi samme, sest Rõuge vald üksinda kogu maakonna elanike huvikaitset korraldada ei suuda. 

Ma ei ole Eesti riigikaitse ja kaitsevõime tugevdamise vastane, vaid soovin Võrumaa tuleviku nimel, et kaalutaks kõikvõimalikke alternatiive. Kuna kõik on salastatud, siis ei tea, mida on kaalutud, mis on kriteeriumid ja rahaline kulu näiteks harjutamisele Ida-Virumaal jne. Hiljem saame vaid kahetseda, et praegu rohkem ei sekkunud, uurinud ja küsinud. 

Comments