Rahupiip

Olen blogipaastu pidanud. Kirjutada oleks olnud õige paljust, aga polnud soovi anda hoogu juurde enne valimisi toimuvale tatitamisele. Peale seda on lihtsalt olnud liiga palju tööd ja väike väsimus.

Mis on hästi?

Oleme saanud sõna nii lehes, raadios kui teles, kohati isegi liiga palju. Kui selles kehvas olukorras mingit kasutegurit näha, siis oleme andnud panuse, et väiksemate omavalitsuste mured üle-eestiliselt esile tuua. Võib arvata, et natukene on see mõjutanud ka tänast koalitsioonilepingut. Regionaalvaldkonnale suunatud peatükk on vägagi ambitsioonikas ja kõnetab mitmeid valupunkte. Sõnastatud plaanid peaks kaasa tooma kohalike omavalitsuste rahastamise mudeli muutuse ja tasakaalustatuma arengu. 

Intervjuusid ja arutelusid on võimalik järelvaadata/kuulata siit:

UV FAKTOR https://www.err.ee/1608922349/uv-faktor-mis-saab-vaikekoolidest

VIKERRAADIOS https://vikerraadio.err.ee/1608911837/reedene-intervjuu-urmas-vaino-ja-britt-vahter

Selle nädala alguses osalesin president Alar Karise poolt kokku kutsutud ümarlaual. Pooleteise tunni jooksul märgutati ebaühtlase regionaalse arengu üle, omavalitsuste rahastusmudeli ümbervaatamise vajaduse üle ning toodi välja riigi ja KOVide erinevad vaatenurkad seadusemuudatustele. Omavalitsuste võimekus ja vajadused on erinevad, aga rahastamine ja ülesanded samasugused. Kuna raha tuleb elanike tulumaksust, siis on erinevused omavalitsuste rahakotis suured. Oli väga meeldiv kohtumine presidendi ja kolleegidega ning sisukas arutelu. President lubas oma sõnumitega igati toetada regionaalse ebavõrdsuse vähendamist. 

Vasakult Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektor Veiko Luhalaid, Saku vallavanem Marti Rehemaa, riigikogu liige Maido Ruusmann, president Alar Karis, Haapsalu linnapea Urmas Sukles, tulevane regionaalarengu minister Madis Kallas, Rõuge vallavanem Britt Vahter ja Lääne-Nigula Vallavolikogu esimees Mikk Lõhmus.

Uuele ringile haridusega

Haridusasutuste ümberkorraldus ei oleks leidnud volikogus toetust ja vallavalitsus võttis selle tagasi. Oleks-eid on palju, aga ilmselgelt jäime teemaga hiljaks. Me ei suutnud elanikele põhjendada muutuste vajadust koolivõrgus ja selles olukorras oli mõistlik astuda samm tagasi. 

Alustame otsast peale. Vaatame koos direktoritega üle kokkuhoiu võimalused 2023/2024 õppeaastaks ning direktorite ja hoolekogu juhtide ootused koolipere ja kogukonna kaasamiseks. Selle aasta lõpuks oleks mõistlik saavutada konsensus koolivõrgu osas.

Uue valitsuse koalitsioonilepingus on kirjas, et järgmise nelja aastaga tõstetakse õpetajate palk 120%-le keskmisest palgast, sh suurendatakse diferentseerimisfondi osa. Kui palju ja kuidas, see pole veel selge. Meie puhul on 85% hariduse kuludest on hetkel seotud just personalikuluga. Õpetajate palgatõus survestab kogu valdkonna palgatõusu. Koolivõrgu pidamine on kallis. Hariduse kättesaadavus on ülioluline, et maal oleks mõnus elada, aga leida tuleb tasakaal nii rahastuse kui kvaliteedi osas.

Lisaks plaanib valitsus välja töötada koolivõrgu rahastusmudeli, mis soodustab kodulähedaste lasteaed-algkoolide kuni teise kooliastmega koolide pidamist. Kõik maakoolid 1-6. klassiastmes lähevad klassipõhisele rahastusele tingimusel, et seal õpib 3 aasta keskmisena 30 või rohkem last. Klassipõhine rahastus väheneb sujuvalt vahemikus 30 kuni 20 last. Mis see siis võiks Rõuge valla kontekstis tähendada? Liitklasse ei pea tegema. Klassis võib olla ka üks õpilane. Õpetaja saab sama palju palka õpetades ühte last vs andes tundi viieteistkümnele. Hetkel on vähemalt 30 õpilast 1-6. klassis meie koolidest Rõuges ja Haanjas. Varstus 29 ja Mõnistes 28. Tuleviku osas on lootus, et kuueklassilisi koole saame endale lubada, sest laste järelkasvu kuue õppeaasta peale jaotades on. Küsimus on aineõppes, mis tuleb just kolmandas kooliastmes. Sel ning ühendjuhtimise teemal vajame sisukat arutelu.

Nursipalu harjutusvälja laiendamise teemal

Pöördusin sel nädalal ka  koalitsioonipartnerite poole üleskutsega algatada avatud dialoog riigi, kohalike kogukondade, omavalitsuste ja erinevate huvipoolte vahel. Areenid ja metoodikad dialoogi loomiseks on olemas. Luhametsa küla elanik Henri Otsing toob välja konsensuslike vahendatud läbirääkimiste meetodi. Meie enda maakonnas on loometalgute platvorm, mida saaks sihistatuna kasutada ja lisaks on riigis selline ettevõtmine nagu Eesti Koostöö Kogu. Praegune olukord ei rahulda kedagi. Asi on valla poolt vaadatuna täiesti ummuksis ja vajaks sarnaselt meie haridusvõrgu ümberkorraldamise uuele algusele osapoolte ärakuulamist ja avatud dialoogi algatamist riigi poolt. 

Pöördumine on leitav SIIT.

Haanja suusaradadest

Valla 2023.a eelarve sai vastu võetud. See on pingul nagu pillikeel ja paljud valdkonnad on rahastatud miinimumtasemel. Kui siiani on vald olnud Haanja suusaradade suursponsoriks, siis sel aastal ei suutnud me piisaval määral rahastada oma sihtasutust. Valla eelarves on esialgu 20 000 eurot SA Haanjamaa Spordile. Vajadus on palju suurem. Palgafond on ligi 60 000 eurot, aga lisaks on püsikulud majale, rajatraktorite kütus ja hooldus. Siiani on tehtud ka tehislund, aga… Kuigi radade korrashoidu toetavad nii Võru linn, Võru vald kui Nõmme Spordiklubi (Kurgjärve Spordibaasi omanik) kolme peale kokku 16 000 euroga, siis sellest ei jagu, et hoida rajad kvaliteetselt hooldatud ja keskus avatuna. Kutsun kõiki suusa- ja spordisõpru üles toetama Haanja puhke- ja spordikeskust vastavalt võimalustele, et ägedad rajad ligi kuus kuud aastast saaks olla avatud. https://haanjasport.ee/toetamine/

Midagi toredat?

-       Oleme sammu lähemal Rõuge kaubanduskeskuse avamisele. Volikogu andis loa hoonestusõiguseks Võru Tarbijate Ühistule. Koostamisel on arhitektuuriline lahend. Loodetavasti saab detailplaneering volikogu poolt vastu võetud juba august-september. Kui nii läheb, siis on uue poe avamist oodata 2024. aasta suvel.

-       Valda luuakse juba selle aasta teiseks pooleks mitmeid vajalikke teenuseid ja tõenäoliselt ka uusi töökohti erasektori poolt - hooldekodu Krabile ja spaa Haanjamehe tallu.

Aitjumma, et lõpuni lugesid 😊! 

PS! Kes soovib osata vihelda nii nagu filmis Savvusanna sõsarad, siis vaata siia. Väidetavalt on veel mõni vaba koht.


Comments