A mi jäämi alalõ

Ilmselgelt ei ole päevad ega nädalad vennad. Öeldakse, et emotsiooni pealt ei tasu sõna võtta. Teen seda siiski. 

Viimased nädalad on olnud täis sisukaid kohtumisi, rõõmsaid pidusid ja tunnustamisi, vahvat laulu- ja tantsupeoenergiat. Meie koolide noored on ägedad ja on saanud edukalt sisse Võru Gümnaasiumi, Tartu gümnaasiumitesse ja kutsekoolidesse. Võime uhkust tunda. Suur tänu õpetajatele ja koolipersonalile pühendumusega tehtud töö eest!

Lusikapidu

Lasteaialapsed esinesid tuttuutele vallakodanikele

Mõniste Kooli tutipeol

Varstu Kooli 9. klass

Rõuge Põhikooli üheksandikud

Haanja Kooli tutipeol

Vastse Roosas proua Ainot väärika juubeli puhul õnnitlemas

Oleme käinud mitmetel kohtumistel Tallinnas, et otsida lahendusi meie erinevatele muredele. Koos abivallavanem Uno Kangroga kohtusime Kultuuriministeeriumis spordivaldkonna asekantsleri ja spordiosakonna juhatajaga, et uurida võimalusi Haanja puhke- ja spordikeskuse toetamiseks. Kultuuriministeeriumi sõnul püüavad ka nemad leida lahendusi ja alates 2025. aastast loodetakse avada uus toetusprogramm, millest terviseradade võrgustikus olevad keskused saavad küsida ka tegevustoetust. Seni peame hakkama saama. Tagaotsitav on nimisponsor ja välja töötamisel on eraisikust toetajate VIP-pakett. Suur tänu perekond Johansonidele, kes palusid oma külalistel sünnipäeva kingitusena toetada Haanja suusaradasid. Sünnipäeva raha kogunes üle 10 000 euro. See tähendab keskuse jaoks suveperioodil kahte kuud püsikulude katet. Juuni nimetame nüüd Merle kuuks ja juuli Urmaseks.  

Krabi Kodu arengupäev
16. mail osalesin Krabi Kodu tulevikuplaanide arutelul. Eelmisel aastal müüdud Krabi koolimajast saab erahooldekodu, mis plaanitakse avada juba suve lõpus või sügise alguses. Omanikud ja meeskond tahavad luua (hoolde)kodu, mille üle võib uhkust tunda ja kus ka töötajad ise sooviks tulevikus elada. Valla poolt saab ainult rõõmu tunda, et hoone leidis ettevõtlikud omanikud ja Krabi külla tuleb uus tööandja. 

Liigume hoogsalt edasi haridusvaldkonna aruteludega. Vahepeal on toimunud mitmeid kohtumisi nii koolijuhtide kui hoolekogude esimeestega. Küsisime elanikelt, millisena nemad valla hariduselu näha tahavad. Valla haridustalgud "Õpe ei lõpe" toimuvad juba 3. juunil kl 10.00-14.00 Varstu koolimajas. Külas on inspiratsiooniesinejad, tutvustame küsitluse tulemusi, teeme aruteluringe. 

Reedel teavitas Transpordiamet Rõuge vallavalitsust, et alates 1. juunist suletakse kolmeks kuuks Rõuge–Krabi teele jääv Pärlijõe sild rekonstrueerimistöödeks. Tegemist on teega, mida kasutab nii ühistransport, ettevõtjad, koolitransport, töötajad igapäevaseks liikumiseks Krabilt Võrru ja tagasi. Teed kasutavad ka operatiivsõidukid. Mitmetel põllumajandusettevõtjatel on põllud ühel ja teisel pool silda.  Transpordiamet on välja pakkunud ümbersõidu, mis on 22 km lisasõitu. On äärmiselt kummaline ja halb halduspraktika, et valda, ühistranspordi korraldajat, kohalikke ettevõtjaid ja elanikke teavitatakse nädal enne ümberkorraldust. Tekib küsimus, et milleks üldse omavalitsusi kui haldusüksusi pidada? Me oleme mingid mõttetud jukud, keda teavitatakse siis, kui otsused on tehtud (ja enamasti ilma mõjusid kaalumata). Kutsusime täna kokku koosoleku erinevate ametkondade vahel. Kuna kavandatud ümbersõidud toovad liiklejatele kaasa palju lisakilomeetreid ja ajakulu, tegelevad transpordiamet, ehitaja, vallavalitsus, kohalikud elanikud ja ettevõtjad ning Kagu Ühistranspordikeskus alternatiivsete ümbersõiduteede ja võimaluste otsimisega. 

Mai keskel kohtusid omavalitsusjuhid kaitseministri ja tema meeskonnaga. Valdasid teavitati kavandatavatest kompensatsioonimeetmetest. Tänasega on valitsus need kinnitanud. Mis ma sellest arvan? Mul on isiklikult üsna mõru maitse suus. Riik on otsustanud anda omavalitsustele raha häiringute ja mõjude leevendamiseks. Aga kuna mõjusid pole hinnatud, siis on üsna keeruline öelda, kuidas need mõjud väljenduma hakkavad. Kõigil osapooltel on erinevad huvid ja eesmärgid – riik tahab julgeoleku huvides kiiresti harjutusala laiendada, RMK tahab metsa majandada, looduskaitsjad seisavad looduse eest, vald seisab oma kogukonna huvide eest. Nende erinevate huvide sees tuleb otsida ühisosa. Seda saab teha dialoogis ja kompromisse otsides. Dialoogi ei ole. See on arenguvõimalus. Rõuge valla huvi oli ja on, et selles protsessis oleks fookus mõjude hindamisel ning seejärel erinevatel meetmetel ja koostöökokkulepetel, mis aitavad seda leevendada. Oleme seda kohtumistel ka pidevalt rõhutanud. Täna avalikuks saanud info puhul tuleb taas tõdeda, et omavalitsused said lõplikest lahendustest teavitatud samal ajal kui avalikkus. See tähendab, et sügavamateks aruteluks ei võetud taas aega ja meie soovitud mõjude hindamine… Nojah, see jääb endiselt hüüdja hääleks kõrbes. Samal ajal tekib avalikkusel ja ajakirjandusel küsimusi üha juurde ja need esitatakse just vallajuhtidele. Ainuüksi täna on press juba kahe väljaande kaudu küsinud, kas oleme nüüd rahul ja mida me rahaga ette võtame. Ei, me pole endiselt rahul, ja see rahulolematus pole endiselt rahas mõõdetav.



Comments