Rõuge vallas tärkab uusi algatusi nagu seeni pärast vihma

Suvi on Rõuge vallas olnud tegus ja toonud palju ägedaid algatusi. Kõik see tänu toredale ja hakkajale kogukonnale. Mustahamba külas avati Side- ja Läptopimuuseum, Viitinasse avati AnitiW Galerii, Rõuge kirik on avatud igapäevaselt külastajatele ja tornis on põgenemistuba EscapeKirik, Ööbikuoru lähedal katsetab ettevõte Rennehoov OÜ burksiputkaga, Rogosi järve ääres on baar ja aerusurfilaua laenutus Järvetiks, Viitina ja Nursi kogukonnad osalesid konkursil (eestvedajad Ede Pähn ja Katrin Tamberg) ja said uued võrkpalliplatsid, Rõuge alevisse tuleb Remo Allikase algatusel välikorvpalliplats. 

Ka traditsioonid on au sees

Kangstis ja Vana-Roosa kandis toimus üritusterohke kogukonnapäev ja taaselustati kerigoplatsi laat. Eelmise nädala lõpus said huvilised tutvuda Mõniste ja Saru kandiga ürituse Avatud Mehkamaa II raames, kus lisaks piirkonna tutvustamisele esitleti ka Mehkamaa lippu. Edukalt on seljataga Aigu Om festival, Priitahtlike Pritsumeeste Käraja, Paganamaa päev, Viitina Kuurits ja Kavadi Kuurits, erinevad spordisarjad. Teisipäeviti saavad uudishimulikud kogukonnatudengid kokku Rõuge külaülikooli loengutes ja loovad uut sotsiaalset võrgustikku nii püsi-kui suveelanike vahel. Iga nädal leiab aset toredaid koosviibimisi, sportlikke ettevõtmisi, kontserte ja filmiõhtuid. 

See tomat oma gabariitide poolest poodiumile ei jõua, aga maitsev oli küll

Kas sa tead, kust tuleb sinu toit? 

Tõin just päikesesooja tomati kasvuhoonest ja tean, kust see tuli, aga enamasti tuleb toit poest ja kasvataja ning tarbija vaheline side on kauge. Me ei tea, kus ja kuidas miski on toodetud. Elu on kiire ja väga mugav on ruttu poest midagi võtta. Kas kaasahaaratu on just kõige tervislikum, on kaheldav. Toidu, muutuva kliima ja sellega seonduva üle hakatakse arutama 9. septembril Tartu 2024 raames ja Võrumaa Partnerluskogu toetusel toimuval Rõuge kogukonnafestivalil „Mina tean, kust tuleb minu toit“. Kogu päeva jooksul saab kuulda erinevaid sisukaid loenguid ja osaleda praktilistes töötubades. PS! Töötoa teeb ka staarsünoptik Kairo Kiitsak. Uma Mekk laadal saab tootjatega juttu puhuda ja vajalikku söögikraami soetada. Päeva kaunistavad kohalikud taidlejad. Vaata täpset kava siit https://rouge.kovtp.ee/kogukonnafest_programm ja tule kindlasti osalema. Kui tahad tulla vabatahtlikuna appi või laadale müüma, siis vaata siia  https://rouge.kovtp.ee/kogukonnafestival

Sama ürituse raames toimub päev varem, 8. septembril Ööbikuorus õppepäev meie valla õpilastele ja lasteaialastele. Tähelepanu, lapsevanemad ja vanaemad-vanaisad (vaevalt, et lapsed mu blogisse satuvad)! Toimub auhinnaline ja kõrgetasemeline NUNNUDE konkurss. Loodan, et olete sellele koos lastega mõelnud ning teie pere suurim kartul, peet, kõrvits, tomat vm jõuab esinema. Meeldetuletus võistlusel osalemiseks on SIIN

Kes lööb, see armastab

Vahel saab kurvastada ka. Lugesin nädalavahetuse Võrumaa Teatajat ja ei jõudnud ära imestada pealkirja üle – Rõuge kirik loob Rõuge südames korra majja... Loodan südamest, et see pealkiri ja leht müüb. Rõuge kiriku nõukogu on väga tubli ja on lõpuks korrastamas oma kinnistuid-hooneid, mis on seisnud söötis ja millele otsitakse nüüd uut funktsiooni. Püüame valla poolt kirikule igati kaasa aidata. Kirik soovis rääkida oma tegemistest, aga autor soovis nõelata ja tekitada ebakõla. Seega, tekstist loeme välja, et vallamajas on käpardid. Aitäh, nüüd asume suure pühendumusega tööle. 

Eraomand on kohustus

Mõtteid samal teemal - eks kõigile hakkavad silma eraomanike hooletusse jäetud hooned. Oleks tore, kui kinnisvara, mis asub alevite, külade keskustes, oleks korrastatud. Vald saab hoiatada, peale mitmeid hoiatusi lõpuks ka trahvida, aga mõju on vähene. Kõige hullemad on hooned, mis on varisemisohtlikud. Kui teate selliste hoonete omanikke, siis pange neile südamele, et tühjad hooned peavad olema lukustatud ja kui aknaid ees pole, siis tuleb need kinni lüüa. Ka vald teeb ettekirjutusi, aga mõnikord mõjub just sotsiaalne surve paremini. 

Projektid aitavad edasi

Juuni algus tõi vallale positiivse uudise, et Eesti Euroopa Liidu välispiiri programmist toetatakse Rõuge alevikus Hariduse tänava ühisveevärgi rekonstrueerimist ning kanalisatsioonitaristu väljaehitamist. Projekti viib ellu OÜ Rõuge Kommunaalteenus. Projekti kogumaksumus on 292 055 eurot, sellest 90% on Euroopa Liidu toetus ning 10% ehk 29 205,50 eurot valla omaosalus. Kõike selle rahaga ära ei jõua teha, aga esimese etapi saab teha küll.

Mahe ja tervislik toit on meile oluline

Rõuge vald hakkab veelgi enam edendama tervisliku ja mahetoidu osakaalu koolides ning lasteaedades. Eesti-Läti programmi 6. voorus toetati koostööprojekti „Rohelised ja tervislikud toitlustuslahendused koolides ja lasteaedades maapiirkonnas“. Tahame senisest enam toetada mahetoidu algatust Rõuge valla haridusasutustes ja kohalikke mahetootjaid. Projekti partneriteks on Setomaa Liit ja Rõuge vald Eestist koos Smiltene ja Tukumsi omavalitsustega Lätist. Üheskoos võetakse ette arvukalt tegevusi arendamaks koolitoitlustuse lahendusi ja suurendamaks mahetoidu osakaalu ning tõhustamaks koostööd omavalitsuste, koolide ja kohaliku toidu tootjate vahel. Projekti tegevused algavad septembris käesoleval aastal ja kestavad 2025 aasta lõpuni. Koguprojekti maksumus on 374 000 eurot, Rõuge valla poolne osa kolme aasta peale 87 400 eurot sh toetus ligi 70 000 eurot.

 

 

Comments