KASUTA OMA ÕIGUST KAASA RÄÄKIDA

Vabariigi Valitsus on koostanud korralduse eelnõu, millega luuakse seaduslik alus Nursipalu harjutusvälja laiendamisele. Valitud on tee, mis võimaldab kiiresti ja ilma mõjusid hindamata luua õigusliku raami harjutusala seadustamiseks läbi korralduse. Kui riik oleks kasutanud planeerimisseadusest tulenevat riigi eriplaneeringut, siis oleks tulnud hinnata mõjusid keskkonnale (nii loodus kui inimesed, sotsiaalmajanduslik mõju piirkonnale) ja pärast seda töötada välja sobivad leevendusmeetmed. Sellise planeerimise pikkust hinnati liiga ajakulukaks. Mõistlikuks on hinnatud korraldust, mille avalik kaasamine ehk aeg kaasa rääkimise aeg on kaks nädalat: 29. augustist 12. septembrini. See tähendab, et hiljemalt 12. septembriks tuleb esitada oma ettepanekud ja arvamused 


Enamusel meist pole riigisaladuse luba ega ligipääsu ohuhinnanguleTõenäoliselt ütleb ohuhinnang, et sõjaline konflikt leiab aset lähiaastatel. Väidetavalt on Eesti luure teinud varem täpseid ohuhinnanguid ja prognoose. Kui see nii on, siis otsesõnu ei hakka seda keegi ütlema. Miks? Ehk sellepärast, et mitte külvata paanikat ja hoida tavaelu käigus. 

Ajalugu näitab, et iga sajand on Eestist mõni sõjaline konflikt üle käinud. Lihtsalt nüüd on vahe pikaks läinud ja elu võrratult hea, nii et keegi ei suuda seda enam uskuda. On inimlik, et tänaseks päevaks, mil Ukraina on juba poolteist aastat sõjas olnud, on siin meediaruumis ja inimestes huvi Ukraina vastu langenud, iga päev ei suuda lihtsalt sellele õudusele kaasa mõelda. Tekkinud on ka tunne ja lootus, et ehk sellised asjad ikka meieni ei jõua, küll see olukord laheneb kuidagi ära. Aga sellise naabri kõrval elamine on nagu püssirohutünni otsas istumine. Mina isiklikult tahaks väga teada, mida on oodata. Ma ei geneks kuhugi, ei teeks muudatusi tavarutiinis (võib-olla parandaks oma füüsilist vormi), kuid oskaksin nii isiklikus plaanis kui vallajuhina teha riigi jaoks kasulikumaid otsuseid. Mitte kusagil mujal pole meil nii hea olla nagu omas kodus. Kui ka poliitika ei meeldi, siis iga nelja aasta tagant saame uuesti otsustada (kahju lihtsalt, et alternatiive pole). Mitte kusagil ei oodata meid, see on meie kodu, meie maa, meie inimesed. Me kaitseme seda. Nii on.  


Riiki aidata ja kaitsta saab ka nõuga. Harjutusala loomise eelnõu korralduses ja kaasnevates dokumentides on segaseid kohti ja ebakõlasid, aga dokumentide analüüs nõuab erinevate valdkondade pädevusiõigus, keskkonnakaitse, planeerimisalane kompetents, militaarvaldkonna teadmised, ortograafia jm. Ühes inimeses need kõik kompetentsid ei kohtu. Iga täiendav silmapaar on piirkonnale ja riigile abiks. Kõik materjalid on kättesaadavad siin: https://www.kaitseinvesteeringud.ee/nursipalu-laiendus/ 


Eelnõu korraldus puudutab kõiki Võrumaa inimesi. Üks asi on müra, aga minu hinnangul on probleemsem teema vesi. Kuna planeeritav ala paikneb vesisel alal, siis võib harjutusala loomine ja/või vale kasutamine mõjutada oluliselt piirkonna veerežiimi (territooriumit läbib mitu vooluveekogu, lähedal on Vagula) ja isegi meie joogivett. Rabad ja sood on nagu veehoidlad. Kui need raadatakse ja kuivendatakse, siis jutab see ümbritsevat. Kui ala ei kuivendata, siis ib juhtuda, et seda ei saa kasutada tegevusteks, mida kaitsevägi vajab ja Nursipalu harjutusvälja arendusplaan ette näeb


Kuidas teha oma ettepanekut 

Ole konstruktiivne. Emotsioone ja meelepaha ei võeta arvesse. Loeb see, mis on sinu ettepanek ja põhjendus. Mõistlik on teha väike tabel, kuhu paned kirja dokumendi nime, teksti dokumendi seest, oma sõnastuse vm ettepaneku ja põhjenduse Võid kasutada ka mõnda teist vormistuse viisi. Oluline, et ettepanek ja põhjendus oleks selgelt välja toodud.


Dokumendi nimi 

Tekst dokumendis 

Ettepanek 

Põhjendus 

 

 

 

 

 

Ettepanekuid ja vastuväiteid eelnõule saab esitada kirjalikult ((digi)allkirjastatult) kuni 12.09.2023 (k.a) aadressil Järve 34A, Tallinn või e-posti teel: ettepanekud@rkik.ee. 

Vajadusel saab avalikul väljapanekul olevaid dokumente näha ka Rõuges vallamaja kantseleis. 


9. septembril, Rõuge koogukonnafestivalil Ööbikuorus, on võimalik nii minu kui planeeringute spetsialistiga sel teemal Rõuge valla telgis märgutada.  


Pagan küll, miks meil peab selline napakas naaber olema 

Comments