Kiri Prostokvašinost, 1.09-15.10 2023

Viimati kirjutasin ligi kuu aega tagasi. Mis siis selle aja jooksul on toimunud? Suurt midagi ja samas väga palju. Seda blogipostitust alustasin septembri keskel, nii et tegu on nagu kirjaga Prostokvašinost – muidu on elu kena, aga saba nagu polekski ja nüüd on karvavahetus… Iga kord, kui kirjutad, on retrospektiiv veidi muutunud, aga algust ei taha ümber teha, siis kaob hetke tunnetus. 

Muld on kuld

8.–9. septembril toimus Rõuge Ööbikuorus kogukonnafestival "Kust tuleb minu toit". Esimesel päeval oli fookus noortel. Toimusid töötoad ja nunnukonkurss, millest sai osa u 260 valla lasteaedade vanemate rühmade last ja 1.–6. klasside õpilast. Vahva oli see, kuidas nunnukonkurssi tõlgendati (või ma ise tõlgendasin). Arvasin, et välja tuuakse kõige suuremad viljad, aga pigem saadeti erinevaid vigurvilju ja ka väga väikesi isendeid näit 0,5 cm tomat jm. Igal juhul väga lõbus. 

Teisel päeval toimusid töötoad kõigile huvilistele erinevatel teemadel. Siduvaks osaks kõigil siiski toit. Sain modereerida mulla teemat. Kui tihti mõtled sina mullale? Tammume selle peal, niidame muru, rohime veidi ja sinna see jääb. Tasub siiski mõelda. Ja tasub olla tänulik. Just mullas kasvab 95% kogu meie toidust. Ja mitte meetri sügavuses, vaid pealmises kihis, mis on ainult mõnikümmend sentimeetrit. Kuidas siis seda kulda väärt mulda hoida ja kasutada nii, et saaks saaki, aga muld ei oleks surnud? Tootmisviiside poolest on kindlasti parim valik just mahetootmine. 

Kogukonnapäeval toimus ka laat, tegevused lastealal ja kohalike taidlejate kultuuriprogramm. Kokku külastas 9. septembri üritust ligi 2000 inimest. Ilm oli super ja festival õnnestus igati. Nii külastajate kui müüjate soov oli, et see peaks kindlasti korduma. Sellega tuleb nüüd nuputada – sel aastal tuli rahastus Tartu 2024 programmist, kuid kas ja kuidas järgmisel aastal, tuleb mõelda. 

Õpe ei lõpe 2

16. septembril toimus järjekordne hariduse talgupäev. Tehti kokkuvõte vahepeal tehtud tööst, tutvustati vallavalitsuse tegevusi hariduse valdkonnas 2023/2024 a. Arutleti erinevate haridusvõrgu stsenaariumite üle. Materjalid on kättesaadavad valla kodulehelt 

Lisandub teenuseid 

Maapiirkonnas on pakiautomaat väga oluline teenus. See annab juurde igapäevaelu mugavust ja lihtsustab maal elamist. Saame kodu lähedale kaupa tellida, ei pea linnas paki järel käima või paluma, et keegi ära tooks. Väikeettevõtjad saavad lähemalt panna teele oma toote jne. Koostöös Omnivaga oleme saanud viimase aasta jooksul pakiautomaadid nii Haanjasse kui nüüd hiljuti ka Mõnistesse. Üle valla on pilt selline, et Rõuges on DPD ja Omniva, Varstus DPD, Haanjas ja Mõnistes Omniva. Ideaalis võiks Omniva või mõne teise ettevõtte pakiautomaat jõuda järgmisena Misso.

Järjest rohkem liigub meie teedel elektriautosid. Koostöös ettevõttega Elelevi on nüüd Haanja Puhke- ja Spordikeskuse juures Elelevi laadimispunkt. Tuled suusatama ja saad oma auto jätta laadima – väga mugav. 

Viimases volikogus sai rohelise tule Laadaplatsi planeering. See tähendab, et Rõuge saab lõpuks pikalt oodatud uue suure Coop poe. Lisaks tahab oma teenuseid laiendada ka Olerexi tanklakett

Õpetajatele esines unetreener Timo Oja

Erinevad kohtumised

Oktoobri alguses toimus õpetajate päeva tänusündmus, 10. oktoobril seeniorite päeva tähistamine. Erinevad üritused, aga mõlemad helged, lõbusad ja täis vahvasid omavahelisi kohtumisi ja jutte. 

12. september oli tähtaeg anda tagasisidet Vabariigi Valitsuse korralduse eelnõule laiendada Nursipalu harjutusala. Rõuge vallavalitsus kasutas seda võimalust ja saatis erineva kaaluga ettepanekuid. Need ning teiste organisatsioonide ja eraisikute ettepanekud ei tulnud kahjuks avalikule arutelule 6. oktoobril kl 18.00 Võru Kreutzwaldi kooli aulas. 

KUTSE SÜNNIPÄEVALE JA SAUNA

Juba sel nädalal, 21. oktoobril, toimub valla sünnipäeva tähistamine saunanädalavahetuse raames. Oleme saunakombeid hoidev vald ja tähtpäevade juurde kuulub alati sümboolselt ka saunaskäik. Seega, tule laupäeval 12.00-14.00 Rõuge rahvamajja, mis sel päeval muutub suureks sauna eesruumiks. Pakutakse hääd ja paremat ning aetakse mõnusalt juttu. Ootan sind! Rohkem infot SIIT.

Samal ajal leiab aset üritus SANNA, mis kestab seekord terve nädalavahetuse. SANNA algab reedel Haanjas ja lõppeb pühapäeval suure vihtlemispeoga Suurjärve ääres. Laupäev on avatud saunad üle valla nagu ka eelmisel aastal. Tähista elu ja valla sünnipäeva oma perega või külasta saunasid, mis tutvustavad kohalikke olusid ja kombeid. 


Comments