Lootusrikas ja kiire märts

Šokolaadikook kohvikus Daisy Juures

Viimasel volikogu istungil sai vastu võetud kaks valla jaoks väga olulist eelnõu – haridusasutuste ümberkorraldus ja valla 2024 a eelarve.

HARIDUSEST

Alates 1. septembrist hakkab tegutsema kõiki valla seniseid põhikoole ühendav Rõuge Põhikool (õppekohtadega Haanjas, Kuutsis, Rõuges ja Varstus) ja kõiki seniseid lasteaedasid ühendav Rõuge Lasteaed (õppekohtadega Haanjas, Kuutsis, Nursis, Viitinas, Ruusmäel, Rõuges ja Varstus). 

Otsus on tehtud eesmärgiga tagada senine hariduse kvaliteet, arvestades meie väikese omavalitsuse vähenevat rahvastikku. Meie haridusvõrk on praeguste vajaduste jaoks suureks jäänud ning selle tulemusena on koolide ja lasteaedade pidamine ja arendamine muutunud keeruliseks. Ühise juhtimise alla viimine võimaldab meil paremini koordineerida ressursse, parandada arendusvõimekust, jagada parimaid kogemusi ning pakkuda õpilastele ja lastele kvaliteetset haridust ja hoolt.

Tänaseks on asjad jõudsalt edasi liikunud. Kogu protsessil saab silma hoida peal SIIN

EELARVE

Kinnitati valla 2024 eelarve mahus 12 307 818, sellest põhitegevuse tulud 10 510 461 ja kulud 10 321 817. Tagasi on Hajaasustuse programm (tähtaeg 1. aprill), MTÜdele on investeeringuprojektide kaastoetusteks suunatud 30 000 eurot ja 20 000 eurot võimaldab ära lahendada kaasava eelarve 2023 aastal tegemata jäänud projektid. Kui riigilt saadav 367 000 eurot läheb peamiselt lumelükkamisele ja baashooldusele (2 x aastas greiderdamine, killustiku pealevedu minimaalses mahus, tolmutõrje ja mõne truubi vahetus), siis 100 000 eurot on planeeritud teede ehituseks. 

 

SIIT JA SEALT

Märtsi alguses käisin sarikaliikudel. Rõuge alevisse on kerkimas rasketehnika remondihall. Eestvedajad on ettevõtjad Eimar Hallop ja Riho Ruusamäe. Meestel endal on kahepeale juba ligi 50 ühikut masinaid, aga remonditeenust hakatakse pakkuma teistelegi. Fotol on ka ehitaja esindaja Martin Pehlak Estnord Projekt Oüst.

Kohtusin regionaalministri Madis Kallasega kohalike omavalitsuste rahastamise teemal. Kohtumisel tegid Võrumaa omavalitsuste juhid ettepanekuid riigi ja kohalike omavalitsuste koostöö parendamiseks, bürokraatia vähendamiseks ja omavalitsuste rahastamiseks.  

Käisin kohtumas Kagu-Eesti Parempoolsete erakonna liikmetega ja tegin esitluse kohaliku omavalitsuse korraldusest ja rahastamisest. Kahanevate ja kasvavate omavalitsuste väljakutsed on väga erinevad, aga rahastus ühetaoline. Kuidas kujundada poliitikaid ja omavalitsuste rahastamist, mis arvestaks nende vastassuunaliste muutustega, aga võimaldaks sealjuures nutikat kohanemist ja arengut, on võtmeküsimus. Omavalitsuse töö on tõeliselt huvitav ja haagib kõigi valdkondadega. Töö olemus on sõltuvalt ametikohast erinev, aga teemadeks ennekõike probleemide lahendamine ja arengu kavandamine.

Esinesin planeerijate konverentsil piiriregioonide paneelis. Arutleti piirialade olemusest nii regionaalses arengus kui laiemalt julgeolekus, kuidas on sõda Euroopas otseselt või kaudselt Eesti piiriregioonide arengut ja julgeolekut mõjutanud ning mida üleriigilises strateegilises ja ruumilises planeerimises teha teisiti, et piirialade võimekust kasvatada.

Märtsi alguses asus haridus- ja sotsiaalvaldkonna abivallavanemana tööle Kadri Kangro. Kadri elab juba aastaid Rõuges. Mõned aastad tagasi vedas Kadri eest maakonna heaolu valdkonda Võrumaa Arenduskeskuses ja enim on tema paljudest algatustest tuntud Vunki Mano Loometalgute formaat. Sel teemal kaitseb ta ka oma doktoritööd, mille fookus on koosloome areenid kogukonna ja omavalitsuse vahel maapiirkondades. Lisaks sotsiaalteaduste doktorikraadi omandamisele on Kadril taskus meditsiinidoktori tunnistus. Oleme uhked, et Kadri aitab kaasa nüüd Rõuge valla tegemistele. Huvitav on ka asjaolu, et meie mõlema abivallavanema perekonnanimi on Kangro. Kadri ja majandusvaldkonna abivallavanem Uno ei ole abielupaar, õde-venda ega isegi sugulased. Huvitav kokkusattumus igal juhul.

Viimastel nädalatel on toimunud mitmed kohtumised militaarvaldkonna esindajatega erinevates kooslustes: Kaitseinvesteeringute Keskuse ja kaitseministeeriumi ametnikega teemadel „akende meede“, Kaitseliiduga Pitka sõjalis-sportliku võistluse teemal, mis toimub augustis ja algab Rõugest. Nursipalu komisjon kohtus II brigaadi, liitlaste esindaja ja Kaitseliidu Võrumaa malevaga teemal Nursipalu harjutusvälja kasutamise kooskõlastamine vallaga. Koos käis Võrumaa Arenduskeskuse poolt ellu kutsutud koostöökomisjon, et olla kursis militaarvaldkonna tegevustega Võru maakonnas. Täna tutvustatakse Missos kaitseministeeriumi plaani ehitada piirialale välja Balti kaitsevöönd, mis tähendab erinevate kaitserajatiste nagu jaopunkrite ja ladustamisalade rajamist. Täpsemalt saab lugeda SIIT

Tunnistuse andsid üle Meelis Kitsing (EBS) ja
regionaalminister Madis Kallas.

Eile lõppes viie kuu jooksul toimunud omavalitsusjuhtide arenguprogramm, mille raames 25 omavalitsusjuhti koolitusid erinevatel aktuaalsetel teemadel nagu strateegiline juhtimine, teenuste planeerimine, digivõimekuse suurendamine, rohe- ja energiapööre jne. Kursuse väga suureks kasuteguriks pean just kogemuste vahetust kolleegidega.

Alanud on intensiivsed ettevalmistused Rõuge valla kogukonnafestivaliks „Ellujäämiskunstid“, mis toimub 6.-7. septembril ja saunade nädalavahetuseks SANNA 2024 19.-20. oktoobril.

Comments