Kaarnakivi peos - juuni 2024 kokkuvõte

Juunikuuga võib eriti rahul olla. Seda just projektitoetuste, aga ka jõustunud kohtuotsuste vaates. Oleme suutnud kaasata miljon eurot projektiraha ja saanud tagasi projekti „Haanja puhke- ja spordikeskuse väljaarendamine aastaringseks spordi, turismi- ja puhkekeskuseks“ kinni peetud finantskorrektsiooni raha. 

7. juunil jõustus Tallinna Ringkonnakohtu otsus, et projektis sai proportsionaalne olla finantskorrektsioon vaid kuni 10% ulatuses. See tähendas, et automaatselt vabanes 15% korrektsioonist ehk natuke üle 194 000 euro. Kuna uut otsust hakkab Riigi Tugiteenuste Keskus kaaluma sügisel, siis pakkus amet välja, et vabastab kogu kinnipeetud raha 323 000 eurot. Uus otsus saab olla mahus null kuni 10%. Kui sügisel tehakse otsus näiteks teha finantskorrektsioon mahus 10%, siis tuleb vallal 129 000 tagasi kanda. Valisime selle pakkumise. 

Rahastuse sai Rõuge valla projekt „Haanja rahvamaja energiatõhususe suurendamine“. Projekti eelarve: kogumaksumus 422 540,00 eurot, toetus 291 552,60 eurot ja omafinantseering 130 987,40 eurot. Rahastuse sai ka Varstu ja Rõuge alevite vee- ja kanalisatsiooniprojekt. Taotluse alusel on projekti eelarves 729 000 eurot toetust ning omaosalus 30% ehk 312 000 eurot, kokku 1 041 000 eurot. Sellesse aastasse jäävad ettevalmistavad tegevused. Suuremaks kaevamiseks ja ehituseks läheb järgmisel aastal. 

Ettevalmistused tulevaste aastate arendustegevusteks käivad. Mõni lühema perspektiiviga tegevus:

- Liitusime mitterahalise partnerina soojusenergia säästu teemalise projektiga „Warm up!“. Tegemist on Interregi Balti mere piirkonna programmi esitatava projektitaotlusega (esitati 21.06.2024). Tegemist on pikemaajalise 2025–2027 nn pehme projektiga. Rõuge vald saab sellest projektist uuendatud valla soojamajanduse kava, mõnede kortermajade ja KOV hoonete energiavarustuse analüüsid koos erinevate stsenaariumitega ning vajadusel soojusenergiaühistu ettevalmistamiseks tasuvus-teostatavusanalüüsi. Eesti poole partner Tartu Energiaagentuur, teised partnerid Poolast, Lätist, Leedust ja Saksamaalt. Vastus projekti rahastusele tuleb 2024. aasta jooksul. 

- Valmistame ette Misso rahvamaja esimese korruse ümberkujundamist kogukonna vajadustele vastavaks. Kogukonna soov oli saada hubasem pind, mida kasutada väiksemateks koolitusteks, esinemisteks, kogukonnasündmusteks. Taotluse plaanime esitada Piiriveere Leaderi 2024. aasta sügisesse vooru.

Rõuge vald on energiline, jõuline, ürgne, ainukordne oma looduse ja inimestega. Ka sümbolid peavad seda peegeldama. Seega muudame veidi oma nägu. Vapp on elanike poolt enne valdade liitumist valitud ja see jääb samaks, aga mais sai õnnistatud uus lipp. Lipp on nüüd tavamõõtmetes, valla värvid samad ja vapp keskel. Varem oli lipp ruudu kujuline ja vapi kujundus kattis kogu lipu. 

Juunis valmis Rõuge valla uus visuaalne kujundus. See on segu ruunidest ja hieroglüüfidest, ürgne, modernne ja samas puhas. Meil on vallas identiteediga endiselt segadus. Olen missokas, aga elan Rõuge vallas. Kuidas ennast positsioneerida? Uus kujundus kõnetab seda. On katus logo ning sellele lisaks igale piirkonnale/kandile on oma märk ja ikoon, millesse on peidetud kohalik lugu. Loodan, et see meeldib paljudele ja et nii ettevõtjad, eraisikud kui MTÜd võtavad selle oma tegevustes kasutusele. Valla visuaalne kujundus sotsiaalmeedias on juba uut nägu. Ka meened saavad tulevikus kandma just seda kujundust. Esimesed näidised juba kohal. Sümboolika kujundas noor disainer Helen Cornelia Kuklane, kes tegi selle oma kõrgkooli lõputööks. Visuaali loomisprotsessi jooksul toimus mitmeid kohtumisi nii vallavalitsuse, volikogu komisjonide kui ettevõtjatega, kes peegeldasid oma ootusi ja emotsioone. 

Rõuge valla uus visuaalne identiteet (stiiliraamat: logo, kohamärgid ja -ikoonid, taustagraafika, värvid ja kirjastiilid) on leitavad valla kodulehel aadressil rougevald.ee/stiiliraamat ja tasuta alla laadimiseks kõigile, kes soovivad neid kasutada seoses Rõuge vallas toimuvate ürituste ja muude tegemistega, aga ka kohalike ettevõtjate toodangul kujunduse osana. 

Toetan väga lõputööde tegemist Rõuge valla erinevate valdkondade uurimiseks, praktikaid ja töövarjutamisi. Nii saavad inimesed elulise ülevaate valdade tööst ja inimeste muredest ning uurimuste puhul saab vald omakorda head sisendit oma arenguplaanidesse. Vallas tehtud uuringuid saab vaadata siit: rougevald.ee/uurimistood

Veel põnevat ja uut? 

Volikogu andis loa detailplaneeringu algatamiseks planeerimaks elamukrunte Kirikumaa kinnistule, mis paikneb vahetult Rõuge alevi kõrval. Rõuge vallavalitsus andis ehitusloa teedele ja tehnovõrkude väljaehitamiseks Haanja külla Rehetaguse, Savimäe, Ristmiku, Kuuri ja Pargi katastriüksuste detailplaneeringule. Ka sinna planeeritakse elamukrunte. 

Uue poe ja tanklavahelise tänava nimetamiseks Kaarnakivi tänavaks ei tulnud ühtegi vastuväidet ja nii on meil nüüd uus tänav Rõuge vallas – Kaarnakivi tänav. Toogu see meile õnne nagu Juhan Jaigi loos.  


Comments